• Facebook
  • Twitter
  • RSS

Na enem mestu zbrani podatki o slovenskem medijskem prostoru

Ministrstvo za kulturo je na svoji spletni strani objavilo dokument Pregled medijske krajine v Slovenije, katerega namen je bil na enem mestu zbrati javno dostopne statistične podatke o dogajanju v slovenski medijski krajini od leta 2007 naprej.

Foto: dreamstime

Kot pravijo na ministrstvu za kulturo, ti podatki še nikoli doslej niso bili zbrani na enem mestu, zato jih bo ministrstvo letno dopolnjevalo in javno objavljalo ter k njim dodajalo še druge. »Za snovalce nove medijske zakonodaje, ki je v pripravi, so ti podatki pomembna opora pri odločitvah glede posameznih zakonskih rešitev – vsebinsko jih nakazuje tudi zaključno poglavje dokumenta z naslovom Pregled smernic za razvoj medijske krajine v Sloveniji,« pojasnjujejo na ministrstvu. Kot dodajajo, bo o njih imela priložnosti razpravljati tudi strokovna in zainteresirana javnost, dokument pa predstavlja le začetek te razprave.

V dokumentu tako lahko najdemo podatke, kot so zaposlenost v medijih, število samostojnih novinarjev, pregled poslovanja medijev in oglaševanje v medijih, ter pregled stanja po posameznih medijih (tiskani mediji, spletni mediji, radio, televizija). Celoten dokument je dostopen na tej povezavi.