• Facebook
  • Twitter
  • RSS

Evropski otroci gledajo manj oglasov o hrani

Evropski otroci nekoliko več gledajo televizijo, kot so jo pred petimi leti, a so kljub temu izpostavljeni manj oglasom, ki oglašujejo hrano, kažeta dve različni raziskavi.

Foto: dreamstime

Poročilo raziskovalne hiše Eurodata TV Worldwide »Otroci in televizija« razkriva, da so otroci v Franciji, Nemčiji, Italiji, Španiji in Veliki Britaniji leta 2013 televizijo v povprečju gledali 2 uri in 11 minut na dan, kar je za dve minuti več kot leta 2008. Največ časa preživijo pred televizijo italijanski otroci, kar 2 uri in 44 minut, kar je v primerjavi z letom 2012 dve minuti več, medtem ko so otroci iz drugih držav televiziji namenili manj časa kot leta 2012. Kljub temu pa so »izgubljeni« čas nadomestili z uporabo drugih zaslonov (računalniki, pametni telefoni in tablice), na katerih so spremljali tv-vsebine kot tudi vsebine na zahtevo. Povsod po Evropi imajo otroci najraje lokalne tv-kanale in lokalne vsebine, čeprav so tudi nekatere mednarodne vsebine, še posebej risanke, še vedno priljubljene.

Raziskava Svetovnega združenja oglaševalcev (WFA) pa ugotavlja, da so evropski otroci izpostavljeni bistveno manj oglasom, ki na televiziji oglašujejo hrano, kot so jim bili leta 2005. Zasluge za to ima tudi evropska pobuda iz leta 2007, po kateri se je dvajset podjetij, med katerimi so tudiMondelez, McDonald's in Nestlé, zavezalo, da bo spremenilo izdelke, ki jih oglašujejo otrokom, mlajšim od 12 let.

Podatki družbe Accenture Media Management kažejo, da so otroci zdaj izpostavljeni za 31 odstotkov manj oglasom podjetij, ki so pristopila k omenjeni evropski pobudi. Poleg tega ugotavlja, da otroci vidijo za 47 odstotkov manj oglasov za izdelke, ki ne izpolnjujejo meril glede hranilnih vrednosti, in 82 odstotkov manj oglasov za izdelke, ki ne spoštujejo pravil glede pojavljanja oglasov med otroškim tv-programom.

»To je pomembna ugotovitev glede na to, da otroci med vsemi mediji daleč največ časa namenijo televiziji,« pravi Stephan Loerke, izvršni direktor WFA.


Vir: Warc