• Facebook
  • Twitter
  • RSS

Rdeča pika za razstavo »Kultura kajenja«

Hrvaška agencija Brigada, ki sodi pod okrilje agencije Bruketa&Žinić OM, je osvojila nagrado »red dot« za visoko kakovost oblikovanja. Rdečo piko si je prislužila z razstavo »Kultura kajenja: od tabuja do tabuja«, ki jo je zasnovala za muzej Gliptoteka Hrvaške akademije znanosti in umetnosti (HAZU).

Včeraj so v nemškem Essnu objavili dobitnike nagrad »red dot«, ki veljajo za najbolj cenjena mednarodna priznanja na področju vizualnih komunikacij. Hrvaška agencija Brigada, ki se ukvarja s snovanjem učinkovitih prodajnih, razstavnih in poslovnih prostorov ter produktnim dizajnom in arhitekturo, je že drugič prejela nagrado »red dot high design quality«, tokrat za dizajn razstavnega prostora »Kultura kajenja: od tabuja do tabuja« za naročnika Gliptoteko HAZU. Ta je želela raziskati povezavo med kajenjem, umetnostjo in tabuji. Omenjena razstava se je tako osredotočila na vlogo, ki jo je kajenje odigralo v hrvaški umetnosti in popularni kulturi v zadnjih 150 letih. Kot navdih za postavitev razstave je agenciji Brigada služil fenomen dima, tako da je bil njen glavni cilj, da dim interpretira v samem galerijskem prostoru. Temo tabuja pa so zaobjeli tako, da so pravzaprav zasnovali antirazstavo, ki razstavljene predmete skriva celo pred samim razstavnim prostorom.

»Razstava je zanimiva zato, ker komercialni razstavni prostor izginja. V njem je vzpostavljen novi prostor, v katerem so prisotni samo veliki valji, ki spominjajo na dim. Z minimalno notranjo osvetlitvijo so obiskovalce pozivali, naj se jim približajo, ko pa so ti vstopili, so se jim razkrili tabuizirani predmeti,« je o razstavi povedal Damjan Geber, kreativni direktor agencije Brigada.

 

Foto: arhiv agencije Brigada