• Facebook
  • Twitter
  • RSS

SafeMetric™ za varno in zakonsko ustrezno uporabo spletne analitike

Nova iPROM-ova tehnična rešitev SafeMetric™ skrbi za anonimnost podatkov uporabnikov interneta.

iPROM je razvil rešitev SafeMetric™, ki podjetjem in organizacijam omogoča spremljanje spletne analitike z zunanjimi ponudniki analitičnih rešitev v skladu z novimi zahtevami Zakona o elektronskih komunikacijah (ZEKom-1), brez kritičnih vplivov na relevantnost pridobljenih podatkov. Z njo Slovenija sledi evropski direktivi o varstvu zasebnosti (ePrivacy Directive) uporabnikov interneta.

Način delovanja rešitve SafeMetric

Pri klasičnem načinu uporabe zunanjih ponudnikov analitike (npr. Google Analytics) se podatki o uporabniku in njegovih aktivnostih neposredno prenašajo z uporabnikovega računalnika na strežnik ponudnika analitike, ki s tem pridobi vse podatke o uporabniku. Te lahko uporablja v lastne namene, poleg tega pa lahko uporabniku sledi prek različnih spletnih strani. Upravljalec spletne strani mora za nameščanje in uporabo tovrstnih piškotkov pridobiti izrecno privoljenje uporabnika.

Pri SafeMetric se podatki uporabnika, pridobljeni na naročnikovi spletni strani, najprej prenesejo na za to namenjeni strežnik, kjer jih posebni kodirni algoritmi SafeMetric anonimizirajo tako, da končni (zunanji) ponudnik analitike prejme le podatke, ki so potrebni za izdelavo statističnih poročil in povzetkov, ne pa tudi dejanskih podatkov o uporabniku. S tako obdelanimi podatki zunanji ponudnik analitičnih rešitev ne more slediti uporabnikom prek različnih strani, pridobljene podatke pa lahko tako uporablja le za prikaz grafičnih poročil, ustvarjenih s kodiranimi podatki v anonimni obliki.

Rešitev SafeMetric uporablja lastne spletne piškotke (t. i. »1st party cookies«), kar pomeni, da jih lahko servira in bere samo spletna stran naročnika, ne pa tudi tretje osebe. Anonimizacija podatkov s posebej razvitimi kodirnimi algoritmi programske rešitve SafeMetric tudi ni reverzibilna, kar pomeni, da na podlagi anonimnih podatkov ni mogoče v obratni smeri povezati ali kakorkoli identificirati posameznega uporabnika.

Več na: safemetric.si