• Facebook
  • Twitter
  • RSS

The Cup 2012: Naj o oglasnih strategijah spet odločajo kreativci!

Joakim Jonason, ustanovitelj agencije Anjovis, meni, da je 98 odstotkov oglasov slabih, na festivalih in v industriji pa se ukvarjamo samo s preostalima dvema odstotkoma.

Joakim Jonason, ustanovitelj agencije Anjovis.

Po odmevnem predavanju filozofa Slavoja Žižka se je na petem Medcelinskem oglaševalskem festivalu The Cup v Istanbulu predstavil arhitekt Boris Podrecca, ki je udeležencem pokazal nekaj svojih projektov humane arhitekture in arhitekturo označil kot inteligentni kompromis blizu umetnosti. Bolj neposreden je bil Joakim Jonason, švedski kreativni direktor, prejemnik dvanajstih kanskih levov, in človek, ki je ustvaril blagovno znamko Diesel.

Jonason je v uvodu poudaril, da agencije velikokrat prodajajo »ferari« ideje za 100 evrov in »trabant« zmazke za 100 tisoč evrov. Po njegovem mnenju je 98 odstotkov oglasov slabih, na festivalih in v industriji pa se ukvarjamo samo s preostalima dvema odstotkoma. Stanje je podobno sanjam. Razlog zato je v sistemu, ki so ga zgradile velike oglaševalske mreže ob pomoči svojih naročnikov. Agencije se na natečajih spreminjajo v strahopetneže, ki se tresejo pred neuspehom in zato sklepajo vse mogoče kompromise. Omejitve natečajnih določil so rigidne in kreativcem ne omogocajo dela »out of the box«. Švedska je v devetdesetih letih dobila veliko nagrad na festivalih, ker še ni bila del sistema. Danes so uspešne samo še švedske spletne agencije, saj še niso postale ujetnice sistema. Rešitev je po njegovem mnenju v solastništvu agencij, odgovornosti do naročnikov in hitrosti iskanja rešitev. Ekipe, ki delajo z naročnikom, morajo biti majhne, dva kreativca in direktor naročnikov, brez strateškega direktorja in medijskih planerjev, saj ti začnejo prehitro postavljati omejitve. Strategije morajo biti v rokah kreativcev, saj si tudi potrošniki želijo oglasov »out of the box«. Ob pregledu uspešnih Dieslovih oglasov je Jonason dokazal, da ti ne bi mogli nastati, prav tako pa tudi Diesel kot uspešna prodajna znamka ne, če bi delo v njihovi agenciji vodili strategi itd. Se bo industrija spremenila v to smer? Njegov odgovor je bil odkrit: ne! Šefi preveč ljubijo obstoječi sistem.