• Facebook
  • Twitter
  • RSS

DIGGIT: Ne gre za tehnologijo, gre za nujnost

Ko govorimo o tehnologiji in hitrosti sprememb, pravzaprav ne gre za samo tehnologijo, temveč za nujen pojav, ki spreminja družbo, meni Owen Pringle, direktor digitalnega komuniciranja pri nevladni organizaciji Amnesty International.

Maja Bogataj Jančič, ustanoviteljica in direktorica Inštituta za intelektualno lastnino (Foto: Bojan Šverko)

Ko govorimo o tehnologiji in hitrosti sprememb, pravzaprav ne gre za samo tehnologijo, temveč za nujen pojav, ki spreminja družbo, meni Owen Pringle, direktor digitalnega komuniciranja pri nevladni organizaciji Amnesty International. Na Diggitu je pozornost usmeril k temu, kako je tehnologija omogočila povezovanje ljudi v realnem svetu in s tem spodbudila razmišljanje o kršenju človekovih pravicah, katerega vrhunec so bili nedavni množični protesti po vsem svetu.

Povsem z drugega vidika je pomen tehnologije predstavil Tomaž Puh, vodja marketinga v dunajski podružnici Nikona. "Digitalna fotografija doživlja pravi cunami," pravi Puh, kar je podkrepil z nekaterimi statističnimi podatki. V letu 2011 je bilo z digitalnimi fotoaparati posnetih 380 milijard fotografij, digitalni fotoaparat pa ima 2,5 milijarde ljudi. Največji generator fotografij je Facebook, na katerega uporabniki mesečno naložijo kar 6 milijard fotografi, medtem ko jih na Flickr "le" 140 milijonov.

Maja Bogataj Jančič, ustanoviteljica in direktorica Inštituta za intelektualno lastnino, je porušila nekaj mitov o avtorski pravici na spletu. Prvi od njih je, da je vsebina na internetu prosta za uporabo in je torej v javni domeni. To seveda ne drži, saj so vse pravice, tako materialne kot moralne, pridržane. Dovoljeno je le v redkih primerih, kot je na primer uporaba za potrebe novinarskega poročanja. Med drugimi pogostimi miti po Bogataj Jančičevi so še:

- če ni navedbe avtorja ali obvestila o avtorskih pravicah, ne potrebujem dovoljenja
- če ne uporabljam vsebine v komercialne namene, ne potrebujem dovoljenja
- za spremembo dela ne potrebujem dovoljenja
- če avtorskega dela ne uporabljaš, ga izgubiš
- avtorsko delo je treba zavarovati
- ne bodo me našli oz. toženci imajo na sodišču dobre obrambe
- tehnologija omogoča skoraj vse, avtorsko pravo pa skoraj vse prepoveduje

Maja Bogataj Jančič, ustanoviteljica in direktorica Inštituta za intelektualno lastnino (Foto: Bojan Šverko)
Tomaž Puh, vodja marketinga v dunajski podružnici Nikona (Foto: Bojan Šverko)
Owen Pringle, direktor digitalnega komuniciranja pri nevladni organizaciji Amnesty International (Foto: Bojan Šverko)