• Facebook
  • Twitter
  • RSS

Nielsen razkril pravila marketinga alkoholnih pijač

Snovanje promocijskih akcij alkoholnih pijač je zaradi številnih zakonov in omejitev kočljiva stvar.

Snovanje promocijskih akcij alkoholnih pijač je zaradi številnih zakonov in omejitev kočljiva stvar. Poleg tega je pri tem nujno dobro razumeti končnega potrošnika alkoholnih izdelkov. K temu je skušala prispevati raziskovalna mreža Nielsen.

Podatki ene njihovih najnovejših raziskav so pokazali, da potrošniki nakup alkoholnih pijač v največji meri načrtujejo. Le blage alkoholne pijače, kot so npr. Bacardijev Breezer, Unionov Radler ali ustekleničena alkoholna mešanica Jack Daniel's Cola, kupijo spontano oz. se za nakup pogosto odločijo šele na prodajnem mestu. Nielsnovi analitiki zato oglaševalcem svetujejo, da takšne »pop« alkoholne pijače promovirajo v trgovini.

Žgane pijače, katerih nakup je sicer skrbno načrtovan, potrošniki večinoma kupijo, ko jim poidejo domače zaloge, vsekakor pa nakup teh izdelkov povežejo z nakupom izdelkov, ki jih kupujejo redno (consumer pachaged goods). Te nakupe je zato na prodajnem mestu težje spodbuditi, vseeno pa analiza podatkov namiguje, da je promocije žganih pijač smiselno snovati v navezavi s promocijo osnovnih živil in ostalih izdelkov, ki jih kupujemo pogosteje.

Kateri pivci se najpogosteje vračajo na prodajno mesto? Pivci piva. Ti svoje nakupljene izdelke v 78 odstotkih spijejo še isti dan.

Ker je njihov nakup rutinski, je marketinške akcije za hmeljne izdelke smotrno lansirati vsake toliko časa, sporočilo akcij pa naj predlaga različne načine in okoliščine, kje, kako in s kom, si lahko privoščijo požirek.

Manjše pivovarne lahko svoje izdelke promovirajo kot priboljšek. Takšne izdelke namreč kupujemo impulzivno.

Pravo nasprotje pivopivcev so ljubitelji vina. Ti radi raziskujejo. 37 odstotkov pivcev vin se za nakup odloči na prodajnem mestu, 70 odstotkov pred prodajno polico.

Ker pa vinoljubi o vinih radi govorijo, naj vinarji po nasvetu Nielsnovih strokovnjakov svoje akcije gradijo na spodbujanju govoric (WOM) – oglasi morajo spodbujati visok priklic, prav tako pa so lahko uspešne akcije pospeševanja prodaje na prodajnem mestu.

Raziskava je pokazala, da različne generacije alkoholne pijače kupujejo na različne načine.

Babyboomerji ne razmišljajo kaj dosti o izbiri. Večinoma kupujejo alkoholne izdelke, ki jih poznajo. Prav nasprotno pa milenijci radi eksperimentirajo. Ti so zato na POS materiale, degustacije in lansiranje novih izdelkov zelo občutljivi.

Moški alkoholne izdelke kupujejo pogosteje kot ženske. Tudi oglasi nanje vplivajo v večji meri.

 

Vir: mediapost.com