soz tisk
Opaženo

SOZ poziva k izvzetju tiskanih medijev iz zaščitnih ukrepov

Slovensko združenje medijev (SZM) je vladi, Ministrstvu za kulturo RS in NIJZ poslalo poziv za izvzetje časnikov in druge periodike iz zaščitnih ukrepov, ki jih morajo spoštovati javni lokali v času grožnje širjenja virusa covid-19.

V dopisu so zapisali, da se recesiji v letu 2020 ne bomo mogli izogniti, recesija pa ima vpliv tudi na obseg zaposlenosti. »Ko se ta poveča, se zmanjša tudi uporaba plačljivih medijev. Brezposelna, v normalnih okoliščinah aktivna populacija, ne kupuje časnikov in revij. Dostopnost teh plačljivih medijev v javnih institucijah in lokalih zato pomeni, da jih uporabljajo tudi tisti, ki si jih ne morejo kupiti. S tem se opravi dvojno »dobro delo«: vzdržuje običajen dostop do medijev tudi ekonomsko šibkejšim skupinam prebivalstva, hkrati pa vzdržuje penetracijo medija širši ciljni skupini, ki je sicer zelo pomemben element prodaje oglasnega prostora,« so zapisali.

Ker je papir tudi eden od materialov, kjer virus preživi najmanj časa, predlagajo odpravo omejitve distribucije tiskanih edicij v lokalih in javnih institucijah. »Najrazvitejše evropske države medijski industriji v teh kriznih časih pomagajo tako neposredno (finančno) kot posredno (s participacijo pri pokrivanju stroškov produkcije in distribucije). Ker pri nas ni predviden noben takšen ukrep, hkrati pa je celo predvideno zmanjševanje sicer minimalnih sredstev podpore ustvarjanju vsebin s strani ministrstva za kulturo, bi odprava omejitev pri distribuciji tiskane periodike v javnih prostorih in lokalih posredno pomenila pomembno pomoč medijem, predvsem najkakovostnejšim,« še dodajajo.

Intervju

ŽZZ
25. 03. 2024

Rubrika Življenje z znaMMkami je ena najbolj branih v MM-u, zato jo objavljamo tudi na…

mancakrnel
23. 03. 2024

Umetna vs. človeška inteligenca, to je zdaj (najbolj pereče) vprašanje. Tudi o tem smo se…

Umetna inteligenca ni tako zelo nov pojav. Generične vsebine, generični oglasi, generični ljudje, generično pisanje – to morda najtežje prenašam –,…

Rašula
23. 03. 2024

Z dr. Jeleno Rašula, strokovnjakinjo za digitalni marketing, ki je pred dobrim letom…

»Bati se umetne inteligence je zame tako, kot bi se pred leti bala digitalnega marketinga, ker transparentno pokaže rezultat vseh kampanj in oceni…

Naši avtorji