• Facebook
  • Twitter
  • RSS

Bo koronavirus dolgoročno spremenil naše bralne navade?

Od sredine marca so v e-knjižnici Biblos zabeležili eksponentno rast izposoje, ki se lahko primerja s celotno izposojo iz leta 2019.

Foto: Beletrina

V času karantene skoraj toliko izposoj kot lani v celotnem letu

Te dni knjižnice ponovno odpirajo svoja vrata. V  času karantene, ko so bile zaprte, pa je bil edini način izposoje e-knjig v slovenščini preko sistema Biblosa, v katerega je vključenih 61 knjižnic, 25 tisoč uporabnikov pa lahko izbira med štiri tisoč naslovi. Pretekli (praznični) vikend so pri Biblosu zabeležili v povprečju skoraj 1500 izposoj na dan. Vsak uporabnik si je v povprečju izposodil 3,6 knjige, obiskovalcev pa je bilo do 10 tisoč na dan. Povprečna dnevna izposoja knjig celotnega obdobja do zdaj je 1740, najvišja dnevna pa 2667. Skupno število izposoj, odkar se je javno življenje v Sloveniji zaradi razglasitve epidemije ustavilo, pa je 90 tisoč. Za primerjavo: leta 2019 je bilo v celotnem letu zabeleženih 98 tisoč izposoj.

Številne prednosti e-knjig

V založbi Beletrina, pod okriljem katere so leta 2013 tudi vzpostavili Biblos, poudarjajo prednosti e-knjig pred fizičnimi. Dostopne so 24 ur na dan 7 dni v tednu, bralnike in druge naprave za branje lahko učinkovito razkužujemo, knjigo si lahko izposodimo od doma in nimamo zamudnin, saj se po dveh tednih sama vrne na digitalno polico. »Izkušnja Biblosa je tudi vključujoča, saj je oddaljeni dostop od koder koli in kadar koli v veliko pomoč gibalno oviranim, ki gredo težje sami v oddaljene knjižnice, slabovidni bralci pa si lahko povečajo črke in prilagodijo osvetlitev. Zato verjamemo, da se bo del slovenskih bralcev za vedno preselil med e-knjige, ki čakajo na policah uporabnikom prijazne platforme, ki se nenehno posodablja in izboljšuje,« pojasnjujejo.