Agenicje
Aktualno

Kako dobro oglaševalske agencije po svetu prenašajo »koronaizzive«?

Vodilni predstavniki oglaševalskih agencij po svetu iščejo načine, kako se prilagoditi »novi normalnosti«. Delo na daljavo po njihovih opažanjih dobro poteka, manj optimistični pa so glede prihodnosti oglaševalske industrije. Nekateri namreč menijo, da na

Gre za ugotovitve raziskave, ki jo je med 250-imi, večinoma manjšimi agencijami z vsega sveta (z manj kot 30 zaposlenimi) opravila družba Ad World Masters, ki s pomočjo naprednih algoritmov sestavlja lestvice najboljših agencij na svetu.

Težave s produktivnostjo in ohranjanjem motivacije

Odgovori, ki so jih zbirali med 18. in 24. marcem 2020, kažejo, da so tudi agencije precej zmedene in prestrašene, saj ne vedo, kaj jih čaka v bližnji prihodnosti. Skoraj vse, razen nekaj večjih agencij, so uvedle delo od doma, pri čemer pa med največjimi izzivi izpostavljajo komuniciranje in sodelovanje med člani ekipe, sledijo produktivnost in tehnične težave. Več kot tretjina jih namreč navaja, da pogrešajo »viharjenje možganov v živo«, saj je medosebna komunikacija preprostejša in bolj spontana. Direktorje agencij skrbi tudi zmanjšana produktivnost zaradi dela od doma, ki ga pogosto prekinja skrb za otroke, zaradi česar zaposleni ne morejo ves čas uporabljati orodij za komuniciranje na daljavo. Skoraj četrtina jih navaja tudi tehnične težave zaradi oteženega in počasnejšega dostopa do brezžičnega omrežja, kar onemogoča predvsem pošiljanje večjih datotek. Slabih 13 odstotkov direktorjev agencij med glavnimi izzivi izpostavlja tudi ohranjanje pozitivne naravnanosti in motivacije zaposlenih, le skromen delež (manj kot 9 odstotkov) pa jih kot težavo izpostavlja tudi komunikacijo z naročniki.

Bo zdaj končno prišlo do »prave« digitalne preobrazbe?

Če so se delu na daljavo še zelo hitro prilagodili, pa agencijske voditelje bolj skrbi bližnja prihodnost. Pričakujejo namreč za približno 30 odstotkov manjše povpraševanje po njihovih storitvah, pri čemer navajajo, da so v povprečju že morali odpovedati 14 odstotkov načrtovanih projektov. Zaznavajo tudi prerazporejanje oglaševalskih proračunov med digitalnimi in analognimi storitvami, pri čemer trpijo predvsem tradicionalne oglaševalske aktivnosti. Po drugi strani pa jih precej meni, da to prinaša »priložnost za resnično digitalno preobrazbo«.

Opomogli naj bi si v treh do dvanajstih mesecih

Nekateri vprašani so izrazili mnenje, da bi na nekaterih trgih lahko propadlo od 20 do celo 50 odstotkov agencij. A številni pričakujejo tudi dokaj hitro okrevanje, ki naj bi trajalo od tri mesece do leta dni. Precej pa jih je prepričanih, da bo pandemija na novo opredelila »oglaševalski posel, kot smo ga poznali doslej«.

»Nihče ne ve, kako močan vpliv na našo industrijo bo imela pandemija, vendar pa se zdi, da je v tem trenutku najpomembnejše hitro ukrepanje in to, da ljudi postavite na prvo mesto. Neizogibno bo prišlo do tega, da bodo nekateri le še pridobili, spet drugi pa ne bodo preživeli. Zagotovo pa nam ne preostane drugega, kot da gremo naprej,« sklenejo avtorji raziskave, ki je dostopna na tej povezavi.

Intervju

sasa gnezda
22. 04. 2024

V podjetju Mediade tudi letos pripravljajo Konferenco internega komuniciranja KIK 2024,…

Nekje sem zasledila misel, da je komunikacija mehka veščina, a da je zanjo treba trdo delati. Interna komunikacija se ne zgodi sama od sebe – vsaj ne…

zz
20. 04. 2024

PandaChat, slovenska rešitev, ki z UI poenostavlja iskanje po obsežnih podatkovnih…

Pričakujete lahko, da bo PandaChat vedno znova presenečal s kreativnimi in inovativnimi funkcionalnostmi. Spremljamo trg, razmišljamo in si…

Življenje z znaMMkami
15. 04. 2024

Rubrika Življenje z znaMMkami je ena najbolj branih v MM-u, zato jo objavljamo tudi na…

Prisegam na humor, igro besed in čustva … »Kupijo« me tudi nizkoproračunski oglasi z dobro idejo.

Naši avtorji