• Facebook
  • Twitter
  • RSS

Jožetu Mermalu priznanje za življenjsko delo na področju menedžmenta

Upravni odbor Združenja Manager bo na svojem današnjem srečanju podelil tudi priznanje za življenjsko delo na področju menedžmenta. Prejel ga bo Jože Mermal, predsednik upravnega odbora družbe BTC.

»Jože Mermal je z družbo BTC povezan že 42 let. V tem času jo je povsem preobrazil in nekdaj degradirano območje Ljubljane, kjer so stala javna skladišča, spremenil v enega od največjih poslovnih, nakupovalnih, rekreativno-zabaviščnih, kulturnih in inovativnih središč v srednji Evropi z 21 milijoni obiskovalcev letno. Od leta 1993, ko je prevzel vodenje BTC-ja, so se čisti prihodki od prodaje povečali za 3,5-krat: na 71 milijonov evrov; število zaposlenih pa za 80 odstotkov na več kot 500. V 26-ih letih so prenovili 200.000 m2 poslovnih prostorov, 150.000 m2 so jih zgradili na novo. Vanje so vložili 269 milijonov evrov, partnerji BTC-ja pa še dodatnih 184 milijonov. BTC se tako vse bolj razvija tudi v inovativno, pametno in zeleno mesto,« so zapisali v obrazložitvi.

Mermal je v BTC-ju začel delati leta 1975 kot štipendist in pozneje pripravnik, sčasoma pa prevzel vodenje družbe in leta 1993 na 12.000 kvadratnih metrih hkrati odprl 70 trgovin. Začrtal je koncept BTC mesta, ki se danes razteza na 400.000 kvadratnih metrih, v njem je več kot 450 trgovin, 70 gostinskih ponudnikov, tržnica, dve poslovni stolpnici ter več kot 3.000 slovenskih in tujih podjetij, poleg tega pa še hotel, vodno mesto, športni center, kompleks kino dvoran in gledališče.  

Napredna tehnologija v mestu v malem

Svoje vizije neutrudno uresničuje. Leta 2015 je soustanovil ABC pospeševalnik, ki je danes globalni generator inovacij in sprememb. Pomagal je pri razvoju že več kot 135 zagonskih podjetij, leta 2016 odprl svojo podružnico v Silicijevi dolini in bil izbran za najboljši pospeševalni program v srednji Evropi. BTC City je postalo tudi prvo bitcoin mesto na svetu, kjer je mogoče plačevati s kriptovalutami. V svoje poslovne aktivnosti je začel vpeljevati tehnologije veriženja podatkovnih blokov in uvajati koncept živega testnega okolja BTC City Living Lab. BTC City je postal tudi testno okolje za preizkušanje naprednih poslovnih idej v realnem okolju, tudi kot poligon za samovozeča vozila.

Lansko leto se je po 26-ih letih vodenja družbe BTC odločil, da delo preda nasledniku Damjanu Kralju, ki so ga številni že nekaj časa imeli za Mermalovega naslednika, kar nam je ta zaupal tudi v intervjuju v 441. številki Marketing magazina. V družbi so uvedli novi enotirni sistem upravljanja, po katerem je Mermal postal predsednik upravnega odbora. Takšen sistem bo po njegovih besedah omogočil intenzivnejše medgeneracijsko sodelovanje in povezovanje ter prepletanje modrosti in izkušenj starejših s prodornostjo mlajših.

Vnet podpornik (nekoč spregledanih) športnih disciplin

Za svoje delo je Jože Mermal prejel številna priznanja, med katerimi mu največ pomenita priznanje Manager leta (1997) in evropska nagrada družbeno odgovornih podjetniških praks, ki jo je prejel za finančno in organizacijsko podporo ženskim smučarskim skokom na Ljubnem (2013). Da je velik podpornik športa, dokazuje zgodba o Ljubnem, saj je postavil ženske smučarske skoke na športni zemljevid sveta, pa tudi drugi uspešni projekti, na primer maraton Franja BTC City, ki je gostil že več kot 100.000 kolesarjev, in prva slovenska ženska tekmovalna kolesarska ekipa. »Tudi s takšnimi projekti Mermal dokazuje, kako pomembni sta zanj raznolikost in enakopravnost. Njegovi dosežki v podjetju in širše sestavljajo izjemen menedžerski in voditeljski opus, zaradi česar je postal 18. prejemnik priznanja za življenjsko delo in šele drugi, ki je ob tem priznanju prejel tudi priznanje Manager leta,« pravijo v Združenju Manager, ki mu bo priznanje podelilo danes na januarskem srečanju združenja v ljubljanskem Grand hotelu Union.