• Facebook
  • Twitter
  • RSS

»Mamba za vedno«

S tem citatom so se enemu od svojih dolgoletnih ambasadorjev poklonili pri Nikeju. Včeraj zvečer je namreč svet pretresla novica o smrti ameriške košarkarske legende Kobeja Bryanta, ki je preminil v nesreči z zasebnim helikopterjem. A niso ga odlikovali le športni uspehi in človekoljubna dejavnost, temveč tudi njegova kreativnost. »Črni mamba« je bil namreč zelo dejaven tudi v oglaševanju.

»Vse se je vrnilo k tistemu zvoku tap, tap, tap, ki me je kot otroka tako prevzel.« (Kobe Bryant, The Mamba Mentality, 2019)

V nedeljo, 26. januarja 2020, je medijska hiša ESPN prva poročala o nesreči Bryantovega zasebnega helikopterja, v kateri je poleg njega in njegove 13-letne hčerke umrlo še sedem ljudi. Bryant velja za enega od najboljših košarkarjev vseh časov: osvojil je pet naslovov lige NBA (vse z ekipo LA Lakers, kjer je igral vso poklicno kariero) in bil dvakrat imenovan za MVP-ja, najboljšega igralca sezone. Z ekipo ZDA je osvojil dve zlati medalji na olimpijskih igrah.

Ne le, da je eden od »velikih«, Bryant velja tudi za enega od najkreativnejših košarkarjev vseh časov. Kreativnosti ni vedno znova dokazoval le na igrišču, temveč tudi zunaj njega, tako v poslovnem kot tudi oglaševalskem svetu. Kot večletni Nikejev ambasador je po pisanju portala AdAge soustvaril veliko oglasov, kjer je sicer nastopal. Njegovo podjetje je bilo tudi vlagatelj; med drugim je vložil sredstva v blagovno znamko športnih napitkov Body Armour.

»Uživam v kreativnosti. Sodelovanje z dobrim tekstopiscem je zelo pomembno pri uresničevanju moje vizije,« je leta 2017 povedal za AdAge. Ustanovil je tudi medijsko hišo Granity Studios, ki se ukvarja s športnimi vsebinami. Kot eden od najvidnejših športnikov zadnjih let je bil Kobe Bryant seveda zvezda številnih oglasov. Poleg Nikeja je sodeloval še z Adidasom, Turkish Airlines, McDonald'som in Spritom.

Nike: Don't Change Your Dreams

Turkish Airlines: Kobe vs Messi

Nike: Love Me or Hate Me

McDonald's: Big N' Tasty

Nike: Most Valuable Puppets

Nike: The Black Mamba Film

Nike: All Together Now