kOMBUCHA
Aktualno

Kako je »štartala« BeLife kombuča

Naravna fermentirana pijača BeLife kombuča, ki jo ustvarjata Mirza in Zlatan Ljubijankić, je zmagovalka četrte sezone vseslovenske podjetniške spodbude »Štartaj Slovenija«. Pogovarjali smo se o njunem pogledu na marketing in oblikovanje.

Vsakodnevno učenje in iskrenost v komuniciranju

Zmagovalca četrte sezone »Štartaj Slovenija« (ki smo ga v MM-u razglasili za medijski projekt desetletja) sta tako postala brata Ljubijankić in ob zmagi ambiciozno poudarila, da sta s Sparom Slovenija podpisala »življenjsko pogodbo« in da se njuno delo zdaj šele začenja. Nas je seveda zanimal marketinški del. Kot pravita, se nimata za marketinška strokovnjaka, a se vsak dan učita, v komuniciranju pa stavita na iskrenost. Marketinške aktivnosti sicer delita na spletne in »tradicionalne« (offline); trenutno se osredotočata na spletne.

Prednjačijo družbena omrežja, kjer po njunih ugotovitvah dobita več pozornosti. »Za ta del bolj skrbi Mirza,, ki je začel tudi s svojim kanalom na YouTubu, kjer želi prikazati, kako živi mlad podjetnik. Pri drugem delu pa sva osredotočena na 'horeco', torej lokale in restavracije, kjer s pomočjo letakov oglašujejo naš izdelek. Tukaj vidiva še veliko neizkoriščenega potenciala, a si že močno prizadevava, da bo tudi izkoriščen. Marketing za naju pomeni izobraževanje trga in gradnjo blagovne znamke,« za MM pojasnjuje Zlatan Ljubijankić.

Spar Slovenija, medijska hiša Pro Plus in oglaševalska agencija Formitas so s pomočjo kupcev v decembru zdaj že tradicionalno izbrali Hit produkt.

Če se morda (še vedno) sprašujete, ali je sogovornik nekdanja »devetica« slovenske nogometne reprezentance, je odgovor nikalen.»Hehe, ja, pride do situacij, ko me zamenjajo z njim, ampak predvsem, ko pokličem na kakšno uradno ustanovo. To se mi je zgodilo, ko sem se poročil in sem klical urad, pa je gospa mislila, da sem slovenski napadalec. Dejansko je pričakovala, da bo on prišel prevzet dokumentacijo in si je želela avtogram. Na koncu je pač dobila mojega,« se nasmehne soimenjak znanega nogometaša.

Nekdo, ki pije Coca-Colo ali Fanto, ni nujno del ciljne skupine

Brata Ljubijankić dajeta velik poudarek embalaži izdelkov, saj razumeta trend usmerjenosti k bolj ekološki embalaži. »Res je, da si pri stekleni embalaži omejen, zato razmišljava tudi o drugih alternativah, ki bodo prav tako eko. Smešno se nama zdi, da večino ljudi najina steklenička spomni na alkoholno pijačo, kar pa seveda ni, saj je kombuča brezalkoholna,« poudarja sogovornik. Na vprašanje, kako vidita konkurenco s strani velikanov, kot st Coca-Cola in Fanta, iskreno odgovori, da jih niti ne dojemata kot konkurenco. Nekdo, ki pije omenjeni pijači, namreč ni nujno del ciljne skupine BeLife kombuče.

Tipični potrošnik, ki kupuje BeLife kombučo, je po njunih opažanjih ženska, stara vsaj 21 let, ki skrbi za svoje zdravje in je torej pozorna na to, kaj je in pije. »Ker gre za živo pijačo, torej ni pasterizirana, posledično kombuča blagodejno vpliva na telo. Opažava pa, da vse več moških zanima pitje kombuče, saj jih okus prijetno preseneti. Res pa je, da nanjo ne gledajo kot ženske. Ko omeniva, da je odlična mešanica z ginom, vidiva, kdo resnično obožuje gin,« se nasmehne sogovornik.  

Tipični potrošnik, ki kupuje BeLife kombučo, je po njunih opažanjih ženska, stara vsaj 21 let, ki skrbi za svoje zdravje in je torej pozorna na to, kaj je in pije.

Intervju

ŽZZ
25. 03. 2024

Rubrika Življenje z znaMMkami je ena najbolj branih v MM-u, zato jo objavljamo tudi na…

mancakrnel
23. 03. 2024

Umetna vs. človeška inteligenca, to je zdaj (najbolj pereče) vprašanje. Tudi o tem smo se…

Umetna inteligenca ni tako zelo nov pojav. Generične vsebine, generični oglasi, generični ljudje, generično pisanje – to morda najtežje prenašam –,…

Rašula
23. 03. 2024

Z dr. Jeleno Rašula, strokovnjakinjo za digitalni marketing, ki je pred dobrim letom…

»Bati se umetne inteligence je zame tako, kot bi se pred leti bala digitalnega marketinga, ker transparentno pokaže rezultat vseh kampanj in oceni…

Naši avtorji