• Facebook
  • Twitter
  • RSS

Pobuda »Gledališki tolmač« pritegnila vsa večja slovenska gledališča

Pobuda »Gledališki tolmač«, ki jo je v sodelovanju z Društvom gluhih in naglušnih Ljubljana in ob podpori NLB zasnovala agencija Grey Ljubljana, je podpisala zavezo o sodelovanju z Mrežo slovenskih gledališč. V letu 2020 bo tako na odrih slovenskih gledališč dvanajst predstav tolmačenih v (slovenski) znakovni jezik.

Direktorji gledališč s predsednikom Borutom Pahorjem.

Pobuda »Gledališki tolmač« je nastala aprila letos v želji po zagotavljanju večje družbene vključenosti gluhih in naglušnih ter hkratnem ozaveščanju slišečega prebivalstva o pomenu socialne vključenosti invalidov. Dolgoročni cilj pobude je vključitev gledaliških tolmačev v vsako predstavo v slovenskih gledališčih. Pobudniki poudarjajo, da je pot do uresničitve cilja sicer še dolga, vendar se s podpisom zaveze vsi sodelujoči premikajo v pravo smer.

Ena od značilnosti znakovnega jezika je namreč ta, da nima enake slovnice kot govorni jezik na istem geografskem območju in se razvija znotraj skupnosti gluhih. Vse to je treba upoštevati pri pripravi gledaliških tolmačev, ki gledališka dela naravnost z odra tolmačijo v slovenski znakovni jezik. Ključno vlogo pri tem bo tudi v letu 2020 imela prva gluha režiserka za gledališče in film v Sloveniji Lada Orešnik, ki bo nadaljevala delo s tolmači in njihovo pripravo na sodelovanje v predstavi.

»V pičlih nekaj mesecih je z izjemno požrtvovalnostjo vseh vpletenih pobuda Gledališki tolmač po njihovih besedah dosegla več, kot smo si na začetku drznili predstavljati. Najdragocenejši odzivi pa seveda prihajajo s strani gluhih,« so povedali v agenciji Grey.

Blaž Brodnjak, predsednik uprave NLB, je izrazil zadovoljstvo nad dejstvom, da so v okviru pobude do zdaj omogočili ogled predstav s tolmačem že skoraj polovici gluhih v Sloveniji in jim s tem približali slovenska gledališča. »Kot edina banka v Sloveniji pa smo jih v svet slišečih še bolj vključili tudi z uvedbo video klica s tolmačem in finančno delavnico. V NLB želimo z inovativnimi storitvami in družbeno-odgovornimi projekti sodelovati pri oblikovanju in izboljšanju družbenega okolja ter prispevati k boljši kakovosti življenja. Saj je tu, v tej regiji, naš dom,« je povedal Brodnjak.

Slavnostni podpis je potekal v predsedniški palači ob prisotnosti častnega pokrovitelja pobude, predsednika Republike Slovenije Boruta Pahorja, poleg Mreže slovenskih gledališč pa sta svoj podpis prispevala še podpornica pobude NLB in organizator pobude Društvo gluhih in naglušnih Ljubljana.