• Facebook
  • Twitter
  • RSS

Podjetnicam najprijaznejše države so ZDA, Nova Zelandija in Kanada

Podjetnice ustanavljajo uspešna podjetja hitreje kot kadar koli prej, a še vedno ne prejemajo zadostne podpore, sredstev in pozornosti, ugotavlja družba Mastercard v tretji izdaji poročila o podjetnicah »Mastercard Index of Women Entrepreneurs«.

Globalni indeks temelji na podatkih iz 58-ih držav (ki skupaj predstavljajo skoraj 80 % svetovne ženske delovne sile). Napredek in dosežke podjetnic in lastnic podjetij spremlja na treh ravneh: rezultati iniciativ za spodbujanje žensk, znanje in dostop do finančnih sredstev ter podporni dejavniki za razvoj podjetništva. Rezultati potrjujejo, da so ženske vse bolj zastopane med delovno silo in da so podjetja, ki jih vodijo ženske, uspešnejša na odprtih in živahnih trgih, ki ponujajo visoko stopnjo podpore za majhna in srednja podjetja ter visoko stopnjo neoviranosti poslovanja. Podjetnice lahko obenem uporabljajo tudi vire omogočanja, vključno z dostopom do kapitala, finančnih storitev in akademskih programov.

Na vrhu lestvice so Združene države Amerike, ki so za svojo prvo uvrstitev na najvišji položaj tesno prehitele Novo Zelandijo, sledijo pa Kanada, Izrael, Irska, Tajvan, Švica, Singapur, Združeno kraljestvo in Poljska.

Priložnosti za podjetništvo niso nujno sorazmerne napredku države

Drugi ključni vpogledi raziskave kažejo, da si je v primerjavi s prejšnjim letom položaj za več kot pet mest izboljšalo osem držav, da priložnosti za podjetništvo niso nujno sorazmerne s stopnjo bogastva in napredka na določenem trgu in da iz nekaterih držav prihajajo spodbudni podatki glede doseganja enakosti z moškimi v smislu podjetniške dejavnosti. Izsledki so dodatno pokazali na sposobnost žensk, da uspešno razvijajo svoja podjetja in izkoriščajo priložnosti tudi tam, kjer kulturni in družbeni pogoji niso optimalni, ter na obstoj bistvenih razlik znotraj regij, zlasti na Bližnjem vzhodu, v Afriki in azijsko-tihooceanskem območju.