• Facebook
  • Twitter
  • RSS

Olimpijski logotip v poklon športnicam

Organizatorji olimpijskih in paraolimpijskih iger, ki bodo leta 2024 v Parizu, so razkrili logotip in vizualno podobo iger. Ta tokrat združuje troje, in sicer zlato medaljo, olimpijski ogenj ter Marianne kot simbol francoske republike.

Pri organizacijskem komiteju olimpijskih iger pojasnjujejo, da sta zlata medalja in olimpijski ogenj simbola, ki ju že od nekdaj povezujemo z olimpijskimi igrami, medtem ko so se za podobo Marianne odločili iz več razlogov. Predstavljala naj bi poklon športnicam, ki lahko na olimpijskih igrah tekmujejo od leta 1900, ko so bile prav tako v Parizu, hkrati pa pooseblja »revolucionarni duh« iger in dejstvo, da so namenjene »ljudstvu«. Tokrat je prvič, da imajo olimpijske in paraolimpijske igre enak logotip. Eden od motivov pri njegovem oblikovanju naj bi bila želja po čim večji povezovalnosti olimpijskih iger.

Vizualno identiteto naj bi navdihnili slog Art Deco in znaki za podzemno železnico v francoski prestolnici. Pri oblikovanju so imeli v mislih, kako bo logotip videti na različnih elektronskih napravah, pripravili pa so tudi temnejšo, t. i. »dark mode« različico.

Čeprav pri razkritju logotipa niso pričakovali posebnih odzivov, pa se je zgodilo prav to. Družbena omrežja so namreč preplavila mnenja, ki večinoma niso pozitivna. Nekateri pravijo, da logotip spominja na japonske manga junakinje, spet drugi, da je videti kot različica logotipa aplikacije za zmenke Tinder, tretji pa iščejo podobnost s slavnimi igralkami, pri čemer naj bi logotip najbolj spominjal na Jennifer Aniston v vlogi Rachel Green iz humoristične serije Prijatelji.