• Facebook
  • Twitter
  • RSS

Kosilo iz hrane, ki bi jo sicer zavrgli

Pred svetovnim dnevom hrane (16. oktober) je Spar Slovenija v sodelovanju z agencijo BPCS pripravil kulinarični eksperiment »Nič ne bo ostalo«. Kuharski mojster Marko Pavčnik je pripravil kosilo iz hrane, ki bi sicer končala v smeteh.

V Restavraciji Interspar v Centru Vič je Marko Pavčnik za mimoidoče pripravil kosilo s trihodnim menijem. A kot pravijo, se »hudič« (v tem primeru sporočilo akcije) skriva v podrobnostih. Po kosilu je namreč do jedcev pristopil Marko Pavčnik, kuhar v  restavraciji Pavus, in jim povedal, da je bil celoten meni sestavljen iz hrane, ki bi jo drugače (po vsej verjetnosti) zavrgli ali pa je bila ta tik pred potekom roka uporabe.

»S to akcijo smo želeli opozoriti na problem ostankov hrane, katere največji delež proizvedejo ravno gospodinjstva. Skupaj z Markom Pavčnikom nam je uspelo dokazati, da lahko tudi iz hrane, ki jo mislimo zavreči ali pa je ne uporabimo, ker je tik pred potekom roka, pripravimo okusen obrok. Izredno smo veseli pozitivnih odzivov sodelujočih in upamo, da je bil naš eksperiment korak naprej k boljšemu svetu, z manj zavržene hrane,« so akcijo pospremili pri Sparu Slovenija, kjer so v ta namen odprli tudi posebno spletno mesto z nasveti na www.spar.si.

Dan premisleka o odnosu do hrane

Svetovni dan hrane (16. oktober) je tudi dan premisleka o našem odnosu do hrane. Uvedla ga je Organizacija Združenih narodov za prehrano in kmetijstvo.

In kako ravnamo s hrano? (vir: stat.si in www.fao.org)

  • Kar 1,3 milijarde ton svetovno proizvedene hrane konča med odpadki.

  • Na svetu je 820 milijonov ljudi, ki trpijo zaradi pomanjkanja hrane.

  • V Sloveniji zavržemo kar 45 % proizvedenega sadja in zelenjave.

  • Največ odpadne hrane nastane v gospodinjstvih (51 %).

  • V gostinstvih (šole, vrtci, bolnišnice, domovi za ostarele …) nastane 31 % odpadne hrane.

  • Vsak Slovenec na leto zavrže kar 64 kg hrane.