• Facebook
  • Twitter
  • RSS

Mali avto, ki je reševal življenja

Hamburška agencija Jung von Matt je za BMW zasnovala kratek film, v katerem so prikazali, kako so z majhnim avtomobilom BMW Isetta reševali življenja v času berlinske krize.

Leta 1964, ko je bil Berlin razdeljen na vzhodni in zahodni del, so številni Berlinčani iskali načine, kako bi z vzhoda lahko pobegnili na zahod. Nekaj časa je bilo najlažje, da so jih skrivaj prepeljali v avtomobilih, kar pa so oblasti hitro ugotovile in začele avtomobile podrobno pregledovati. Nihče pa ni pomislil, da bi se lahko kdo skrival v majhnem avtomobilu BMW Isetta, v katerem sta komaj sedela dva odrasla človeka, kaj šele, da bi se vanj nekdo skril in ga pozorni stražarji ne bi opazili.

Film je režiral nemški režiser Alex Feil, ki se je temi želel popolnoma posvetiti, saj je hotel, da so vsa dejstva v njem povsem resnična. Ugotovil je, da je bil eden od možakarjev, ki mu je uspelo pritihotapiti čez mejo svojega prijatelja, Klaus-Günter Jacobi, ki ga je Feil obiskal v Berlinu. S pomočjo njegove zgodbe in podrobnosti, ki so jih raziskali trije Feilovi asistenti, je nastal film, ki slavi junaštvo običajnih ljudi in mali avtomobil, ki morda ni videti kot nekaj posebnega, a so z njegovo pomočjo rešili kar nekaj življenj.