• Facebook
  • Twitter
  • RSS

Finska poziva Airbnb: »Mislite tudi na trajnostne domove.«

Airbnb je turistični portal, kjer lahko najdemo različne možnosti prenočišč, v finski prestolnici pa so opozorili, da med kategorijami manjka še ena, in sicer trajnostna stanovanja oziroma domovi.

V sodelovanju z agencijo TBWA\Helsinki in naftno družbo Neste je mesto Helsinki zasnovalo oglaševalsko akcijo, ki so jo poimenovali »Zerobnb«. »Na Airbnb obstaja vrsta kategorij, med katerimi lahko izbirate, kje bi preživeli počitnice – od števila sob do možnosti kuhinje in balkona. Prespite lahko v luksuznem stanovanju ali hišici na drevesu, izbira je vaša. A tudi turistična panoga postaja vedno bolj okoljsko ozaveščena in ugotovili smo, da ena kategorija manjka. Našli pa smo tudi rešitev,« pravijo v Helsinkih. Na spletni strani zerobnb.com so pozvali Airbnb, naj v izbiro prenočišč dodajo trajnostne domove, da bodo na svoj račun prišli tudi vsi tisti, ki bi svoje počitnice radi preživeli s čim manj ogljičnega odtisa in čim bolj okolju prijazno.

»Na Airbnb najdete skoraj vse, kar iščete, a nič trajnostnega. Morda je malce tvegano, da smo na ta način 'podrezali' tako veliko korporacijo, ampak, hej, živimo v letu 2019. O teh stvareh bi se moralo govoriti,« pravi Iikka Maunumaa, partner v TBWA\Helsinki.

V Helsinkih so predstavili tudi spletno stran »Think Sustainably« (»Mislite trajnostno«), v okviru katere promovirajo lokalna trajnostno usmerjena podjetja in turiste spodbujajo, da bi čas, ki ga preživijo v tem mestu, preživeli čim bolj okolju prijazno. Finska prestolnica je znana tudi po organizaciji glasbenega festivala Flow Fest, za katerega se trudijo, da bi bil čim bolj trajnostno usmerjen.