• Facebook
  • Twitter
  • RSS

#VarnoVŠolo z rumenimi baloni

Za letošnji prvi šolski dan želi Agencija za varnost prometa poskrbeti za še boljšo vidnost in varnost otrok na cesti, in sicer z akcijo s sloganom #VarnoVŠolo. Njen osrednji simbol so rumeni baloni, ki bodo voznike opozarjali na prisotnost otrok na cesti.

Vsi prvošolčki v Sloveniji, letos jih bo 20.840, bodo skupaj s preventivnimi gradivi na temo prometne varnosti in rumenimi ruticami prejeli tudi rumene biorazgradljive balone, s katerimi bodo še bolj vidni. Pri zasnovi in izvedbi projekta so sodelovali tudi z agencijo Luna TBWA. Kot je za MM povedala Medeja Kraševec, tekstopiska v Luni TBWA, ideja o rumenem balonu izhaja iz ključnega problema slabše vidnosti otrok v prometu. »Otroci sicer že nosijo rumene rutice in kresničke, ki pa ne zagotavljajo opaznosti v višje vidnem polju. Zato bomo letos prvošolčke opremili tudi z rumenimi baloni, ki bodo otroke navidezno povečali in nanje jasno opozorili tudi ostale udeležence v prometu. Upamo, da bo rumeni balon postal vsesplošen simbol za večjo varnost otrok v prometu.«

Prvošolčki bodo med gradivi prejeli knjižico Prvi koraki v svetu prometaz napotki staršem in skrbnikom glede varne udeležbe najmlajših v prometuin letak Šolska pot. Agencija je pripravila tudi nova preventivna gradiva #VarnoVŠolo s petimi koraki za večjo varnost udeležencev v prometu, ki so zasnovana posebej za otroke in posebej za odrasle. Hkrati bodo, kot že prejšnja leta, še naprej izvajali strokovne presoje varnosti cest s pomočjo licenciranih presojevalcev cest na najbolj izpostavljenih mestih na šolskih poteh, ki morajo biti varne skozi celo leto.