• Facebook
  • Twitter
  • RSS

WARC: Oglaševanje v kinodvoranah je v vzponu

Oglaševanje v kinodvoranah je za spletom druga najhitreje rastoča oblika oglaševanja. In kot poudarjajo pri marketinški publikaciji WARC, vzpon Netflixa v zadnjih letih nanj ni imel opaznega vpliva.

Foto: Pixabay

S 6,8-odstotno rastjo v primerjavi z enakim obdobjem lani (na ocenjeni vrednosti 4,15 milijarde evrov) oglaševanje v kinodvoranah predstavlja skromnih 0,7 odstotka skupnega oglaševalskega kolača. A pri WARC-u poudarjajo, da gre za zelo podcenjen »medij«, saj potrošnike (večinoma gre za mlajše, ki ne gledajo televizije) nagovarja v »čustvenem« ozračju, ki ni zasičeno z blagovnimi znamkami, in je zelo blizu lokacijam nakupa (na primer trgovinam).

Hkrati dodajajo, da tovrstno oglaševanje še ni potrdilo učinkovitosti v obliki ROI in dosega. Res pa je, da smo potrošniki v letu 2018 za »domačo« zabavo (oziroma za naročnine za storitve, kot je Netflix) prvič zapravili več kot za kino predstave (38,49 milijarde evrov za naročnine in 37,13 milijarde za kinopredstave).

Oglaševalci v Evropi z večjimi naložbami

Oglaševalci v Evropi v povprečju vlagajo 1,6krat več kot v ZDA. Največji trg je z 1,6 milijarde evrov Velika Britanija, kjer pa po WARC-ovih ugotovitvah 48 odstotkov potrošnikov Netflix navaja kot prvi izbiro pri ogledu filmov (torej »na papirju« ne hodijo v kino). Največjo rast beleži Kitajska, ki predstavlja 47,3 odstotka (1,63 milijarde evrov) vseh naložb oglaševanje v kinodvoranah.