• Facebook
 • Twitter
 • RSS

Huawei: Roboti bodo leta 2025 nekaj samoumevnega

Kitajski tehnološki velikan Huawei je predstavil svoje poročilo o globalni viziji industrije (GVI). V njem napoveduje, kako se bosta do leta 2025 razvijali tehnologija in industrija ter kateri trendi bodo prevladovali na tem področju.

 Poročilo, ki temelji na Huaweijevih kvantitativnih podatkih in primerih uporabe v realnem svetu, določa 10 t. i. mega trendov:

 • Roboti bodo postali nekaj samumevnega: napredek v znanosti in omrežnih tehnologijah spodbuja uporabo robotike v naših domovih. V naslednjih šestih letih naj bi bili roboti prisotni že v 14 odstotkih domov. Roboti bodo ljudem lajšali vsakodnevne opravke, jim delali družbo, uporabljali pa jih bomo tudi za lajšanje zdravstvenih težav.

 • »Super vid«: razvoj 5G ter virtualne in obogatene resničnosti (AR/VR) bo omogočil pogled zunaj razdalj ter brez izkrivljenja, s čimer bo prišlo do novega principa delovanja za posameznike in podjetja. GVI napoveduje, da se bo odstotek podjetij, ki uporabljajo AR/VR, do leta 2025 povečal za 10 %, število ljudi, ki bodo uporabljali te tehnologije, pa naj bi znašalo 337 milijonov.

 • Ničelno iskanje: informacij nam v prihodnosti ne bo več treba iskati, saj bodo pametne naprave znale samostojno predvideti naše potrebe in bodo informacije našle nas. Kar 90 % lastnikov pametnih naprav naj bi do leta 2025 uporabljajo pametne osebne pomočnike, dostop do svetovnega spleta pa bo imelo 6,2 milijarde svetovnega prebivalstva.

 • Promet po meri: zahvaljujoč pametnim prometnim sistemom, ki bodo sočasno povezovali ljudi, vozila in prometno infrastrukturo, bo pot od točke A do točke B varnejša, »pametnejša« in brez zastojev, naša življenja pa bodo lajšali hitri odzivi v sili in druge funkcije. Kar 15 % vozil naj bi imelo tehnologijo »cellular vehicle to everything«.

 • Robotizacija na delovnem mestu: pametna avtomatizacija bo prevzela bolj nevarne in ponavljajoče se naloge ter tiste, ki zahtevajo največ natančnosti. To je namreč temelj za varnost in produktivnost na delovnem mestu. Ljudje se bomo tako lahko osredotočili na dela, ki zahtevajo več kreativnosti in znanja. V industriji naj bi bili na vsakih 10.000 zaposlenih prisotni 103 roboti.

 • Navidezna ustvarjalnost: umetna inteligenca, ki naj bi jo do leta 2025 uvedlo kar 97 % večjih podjetij, bo zmanjšala stroške v znanstvenem eksperimentiranju, inovacijah in umetnosti ter odprla zlat rudnik ustvarjalnega potenciala.

 • Brezhibna komunikacija: umetna inteligenca in analiza velikega števila podatkov bosta ustvarili brezhibno komunikacijo med podjetji in strankami ter razblinili jezikovne prepreke. Natančnost, razumevanje in zaupanje bodo podlaga za komunikacijo prihodnosti, ki bo olajšala marsikateri posel, podjetja pa bodo lahko bolje razumela postošnikove navade, potrebe in želje. Podjetja naj bi leta 2025 uporabljala 86 % podatkov, ki jih bo pripravila tehnologija, na svetu pa bo sto milijard med seboj povezanih pametnih naprav.

 • Ekonomija simbioze: podjetja po vsem svetu sprejemajo digitalne tehnologije in pametne aplikacije na platformah enotnega dostopa, kar prinaša več sodelovanja, delitev virov ter močnejše svetovne ekosisteme in večjo produktivnost. GVI napoveduje, da bo kar 100 % podjetij leta 2025 uporabljajo »tehnologijo oblakov« ter da bo 85 % poslovnih aplikacij temeljilo na oblaku.

 • 5G: to omrežje se razvija z neverjetno hitrostjo in predstavlja izjemen potencial za posameznike, podjetja in družbo. Leta 2025 naj bi imela dostop do njega dobra polovica (58 %) svetovnega prebivalstva, kar bo pomenilo nove poslovne modele, nove storitve in nove uporabniške izkušnje.

 • Globalno digitalno upravljanje: bolj kot kadar koli prej bo v prihodnjih letih napredek na področju digitalne tehnologije moral biti uravnotežen s skupnimi standardi podatkov in načeli za uporabo podatkov – da se torej najdejo načini za upravljanje podatkov in prepreči kršitev pravic do podatkov. Razviti bo treba pravila za nakup in prodajo podatkov ter uravnotežiti pravice in potrebe lastnikov in uporabnikov podatkov. GVI napoveduje, da bo letni obseg globalnih podatkov dosegel 180 ZB (1 ZB = 1 bilijona GB).