• Facebook
  • Twitter
  • RSS

Otroci obožujejo YouTube, a je potreben nadzor staršev

Na YouTubu so najbolj gledani posnetki, ki so namenjeni otrokom, kaže raziskava ameriškega raziskovalnega podjetja Pew. Najbolj priljubljene kanale naj bi na teden gledalo kar 14,2 milijarde otrok.

foto: Ryan ToysReview via Youtube

V raziskovalnem središču Pew so raziskavo izvedli na podlagi video posnetkov, ki so jih uporabniki na 43.770 YouTubovih kanalov naložili v prvem tednu januarja, rezultate pa so ta teden predstavili javnosti. Ugotovili so, da otroci predstavljajo velik delež YouTubovih gledalcev, posnetki v angleškem jeziku, na katerih so otroci mlajši od trinajst let, pa naj bi imeli v povprečju kar trikrat več ogledov od ostalih posnetkov. Priljubljeni so tudi ogledi otroških pesmic, pesmic z besedilom, ob katerih lahko poješ, posnetki odvijanja igrač ter risanke.

Kljub temu, da je uradna politika YouTuba, da posnetke lahko otroci, ki so mlajši od trinajst let, lahko gledajo le pod nadzorom odraslih, so očitno prav ti otroci tisti, ki ogromno časa preživijo ob ogledu portala. Čeprav poskušajo mlajše gledalce usmeriti na njim namenjen kanal, YouTube Kids, jih večina ostaja na osnovni strani, zato je nadzor staršev nad tem, kaj gledajo otroci, še toliko bolj pomemben.

In kaj o ugotovitvah raziskave menijo pri YouTubu? »Pewove metodologije in rezultatov ne moremo komentirati, a po naših meritvah so najbolj priljubljeni posnetki tisti, ki so povezani s komedijo, glasbo, športom ter tematiko 'naredi sam'. Sicer pa smo vedno poudarjali, da naš portal ni namenjen uporabnikom, ki so mlajši od trinajst let,« je povedala predstavnica YouTuba.