• Facebook
  • Twitter
  • RSS

Bo izmenjava agencijskih pisarn postala nov trend?

Nove ideje in priložnosti za poslovni razvoj so med glavnimi prednostmi, ki jih lahko prinese začasna izmenjava pisarn med agencijami. To sta izkusili oblikovalski agenciji Andstudio iz Vilne in Muttnik iz Firenc, ki sta letošnje poletje zamenjali svoje prostore in tako morda postali začetnici novega trenda, ki spodbuja možnost dela in življenja v novem okolju. Seveda z namenom, da agencijski kreativci dobijo nov zagon in navdih.

O tem, kaj ji je prineslo dvotedensko bivanje v Firencah, je spregovorila ena od pobudnic projekta, Augustinas Paukštė iz litvanskega Andstudia. Pravi, da sta bila za njihovo agencijo dva tedna, ki so ju zaposleni preživeli v Italiji, čas, ko so črpali navdih od lokalnega vrveža, uživali v odlični hrani in kavi ter spoznavali lokalne oblikovalce za bodoča sodelovanja. Hkrati pa priznava, da so imeli premalo časa, da bi se lahko povsem vključili v skupnost in vplivali nanjo s svojimi oblikovalskimi zamislimi.

Česa ste se naučili v času bivanja v Firencah?

Predvsem je bila izjemna izkušnja, da si v tem mestu kot lokalec in ne kot turist. Z vsakim dnem najdeš kakšen nov kotiček, ki postane tvoj najljubši: bar, ki ga obiskuješ, kavarna, kjer piješ kavo, poti, po katerih se sprehajaš. Ne da bi to sploh opazil, ponotranjiš lokalni način življenja – na primer hitenje po mestu čez dan in sproščanje med dobro večerjo. Ali pa to, da v vročem dnevu ostajaš v zaprtih prostorih, medtem ko že delaš načrte za dolge večere v mestu.

Na kakšen način je to mesto vplivalo na vaše delo?

Malo zgodaj je še, da bi lahko točno izpostavila vse spremembe, a prepričana sem, da bodo učinki zelo pozitivni. Je pa dejstvo, da na vsak projekt, ki se ga lotiš, vpliva okolje, v katerem si bil med delovnim procesom. V Firencah so naše dneve zaznamovali jutranji obred ob kavi, vožnje s kolesi po mestnih ulicah, večerni obiski muzejev, uživanje v mnogih parkih ter ure, ko smo ob večerih posedali zunaj ob kozarcu vina. Vse te izkušnje so neposredno vplivale na nas tako na osebni kot tudi kreativni ravni.

Je kaj, kar ste si želeli vzeti domov?

Že po nekaj dneh izmenjave ugotoviš, da ti nikakor ne bo uspelo odnesti domov vsega, kar bi si želel. Kar zadeva materialne stvari, lahko pač v kovček spraviš le omejeno količino pršuta in odlične kave (smeh). A najbolj pomembne so izkušnje, ki jih odnesemo v srcu – ogromno motivacije, nova poznanstva in navdih, ki ti ga da tako veličastno mesto, kot so Firence.

Kako bi primerjali svojo pisarno v Vilni s to v Firencah?

Sama lokacija in vzdušje, ki ti ga daje studio, v katerem delaš, seveda bistveno vpliva na celotno izkušnjo izmenjave. V našem primeru se prostori ne bi mogli bolj razlikovati. V Vilni imamo studio na rečnem bregu, v gozdu, nedaleč od mestnega središča. Tam uživamo v jutranji meglici, ki prihaja z reke, popoldan pa nas hladi senca dreves in vse dni poslušamo ptičje petje. Naš studio prevevajo vonji gozda, sonce pa skozi velika okna daje ogromno svetlobe. Studio agencije Muttnik je prav nasproten od našega, ki je sredi narave, v samem mestnem središču. Tam smo uživali v precej temnem, a zelo prijetnem kreativnem prostoru. Naravo so zamenjale turistične ulice, zvoke gozda mestni vrvež, pihljanje vetra pa ventilatorji, ki so nas hladili v poletni vročini. In ne smem pozabiti na vonj kave, ki je v Firencah vsepovsod. Prostorov naših agencij ne moreš primerjati, ampak oba studia sta izjemna.

Bi kaj spremenili, če bi lahko izmenjavo ponovili?

Le eno stvar obžalujemo. Med naslednjo izmenjavo bi radi naredili nekaj za lokalno skupnost z znanjem, ki ga imamo. To, da bi pomagali pri nekem lokalnemu projektu, bi bila dodana vrednost tako za sam projekt izmenjave kot tudi za nas osebno.

Mislite, da bo izmenjava vplivala tudi na razvoj vašega dela oziroma poslovanja?

Ta projekt bo našemu poslovanju koristil na več načinov. Predvsem gre za najboljšo obliko »team buildinga«, kar smo jih kdaj imeli! Ko je ekipa enotna, pa vse izzive lažje premagaš. Poleg tega smo spoznali ogromno lokalnih oblikovalcev in umetnikov. Med njimi na primer studio Monogrid, ki razvija interaktivne digitalne rešitve s takšnimi tehnologijami, ki ti dobesedno vzamejo sapo. Veselimo se že, da bomo z njimi sodelovali pri projektih, ki jih načrtujemo v prihodnje.