• Facebook
  • Twitter
  • RSS

Ko registrska tablica postane promocijska koda za nakup kolesa

Da smo letos Slovenci na 65. mednarodnem festivalu kreativnosti Cannes Lions ostali praznih rok oziroma brez nagrad, ne drži povsem. Slovenski kreativec Blaž Verhnjak je namreč s sodelavci iz nizozemskega kolektiva G-unit (ki pa nima povezave z istoimensko ameriško rapersko skupino) prejel bronastega leva za oglaševalsko akcijo »Car-2-Bike«, ki ljudi spodbuja k večji uporabi koles.

Kot je za MM povedal Blaž Verhnjak, sicer kreativni in umetniški direktor v amsterdamski oglaševalski agenciji Anomaly, je G-unit manjši kolektiv kreativcev, ki vikende in večerne ure namenja projektom, »ki jih navdušujejo«. Nagrajeni projekt so zasnovali in izvedli za nizozemsko blagovno znamko koles Veloretti s ciljem prodora na francoski trg. Naročnik je želel preprosto promocijsko kampanjo na družbenih omrežjih, praktično brez proračuna za kar koli drugega.

Tudi nadležna promocijska koda lahko postane sporočilo

»Naša ideja je zato morala biti preprosta, nekaj, kar lahko potencialno ustvarimo sami. Z nekaj znanja programiranja in izborom pravega trenutka smo uspeli povedati zgodbo in promocijsko kodo pretvoriti v sporočilo, ki lastnike avtomobilov vabi, naj zamenjajo način prevoza,« pojasnjuje Verhnjak. Z ekipo so bili trdno prepričani v idejo in njeno unikatnost. Kot poudarja, so promocijsko kodo uporabili na nov, drugačen način.

V okviru akcije so pet milijonov (avtomobilskih) registrskih oznak v Parizu »opremili« s promocijskimi kodami, s katerimi so lastniki avtomobilov dobili popust za nakup kolesa in s tem razlog, da postanejo kolesarji. Ko so na spletni strani veloretti.com v nakupovalno košarico dodali izbrano kolo, so morali ob tem vnesti registracijsko številko svojega avtomobila, da so lahko uveljavili popust. V povezavi s francosko bazo podatkov o registriranih vozilih so snovalci akcije namreč zasnovali platformi za nakupovanje Shopify podoben program, ki je lahko analiziral in preverjal vnesene številke. Program je imel tudi podatke o registriranem vozilu, kot so na primer model, leto izdelave in vrsta goriva. Na ta način so lahko ugotovili, koliko emisij CO2 v okolje oddaja posamezno vozilo in temu primerno prilagodili popust. »Bolj kot vaš avto onesnažuje okolje, nižja je cena kolesa. Prehod na 'čisti' transport je s tem postal še preprostejši za tiste, ki so ga najbolj potrebovali,« pojasnjujejo v G-unitu.

Tudi prodajni rezultati so bili osupljivi: če so v enem tednu v povprečju sicer prodali 10 koles, so jih v tednu trajanja akcije prodali kar 277 oziroma, prevedeno v evre, spletna prodaja koles se je s 3700 evrov povečala na skoraj 82.000 evrov. »Tako smo 277 lastnikov avtomobilov spremenili v lastnike koles, s čimer smo preprečili kar za 200 ton emisij CO2 na leto, « še dodajajo.

»Verjeli smo, da lahko pogosto negativno sprejeta promocijska koda z našo kampanjo postane sporočilo, ki izboljša vrednost blagovne znamke, medtem pa 'veča' trg. Poleg tega smo pri prebiranju razpisanih kategorij (na Kanskih levih, op. p.) prepoznali kar nekaj takšnih, na katere je naša akcija odločno, skoraj neposredno odgovarjala. Vsekakor pa je končno odločil naš občutek oziroma 'gut feeling’,« razloge za prijavo na festival Cannes Lions pojasnjuje Verhnjak. 

Nagrada kot dokaz kredibilnosti

Pridobljena prepoznavnost oziroma »slava« (govorimo o nagradi na svetovnem prvenstvu oglaševanja) je kolektivu, ki ima sedež na Nizozemskem in deluje mednarodno, po besedah sogovornika v prvi vrsti prinesla prepoznavnost in spoštovanje v lokalni industriji. »Kot kolektiv, ki še nima zastavljenih ciljev in agencijske strukture, smo s tem pridobili kredibilnost za pristop do novih naročnikov. Slava pa je verjetno še najbolj vplivala na vsakega posameznika in karierne korake v prihodnosti,« meni Verhnjak.