• Facebook
  • Twitter
  • RSS

Kako so nasta(ja)li Lidlovi tedni nostalgije?

Kar se je začelo kot obujanje spominov v Lidlovem oddelku nabave in oglaševanja, je od leta 2011 preraslo v uspešno prodajno akcijo v obliki tednov nostalgije. Poleg tega so pri Lidlu Slovenija »nostalgično« nastavili tudi nekatere oglaševalske aktivnosti. Direktor marketinga Valentin Bufolin je prepričan, da je tudi po Lidlovi zaslugi občutek nostalgije spet v trendu.

Žvečilni gumiji Bazooka, Cedevita, sok Pingo, Evrokrem  ... Vse te »legende« so spremljevalci našega otroštva in »zvezde« malic na šolskih izletih. Prav takšni in podobni spomini so prispevali k nastanku tedna nostalgije, ki ga je Lidl Slovenija kot prvi trgovec v Sloveniji uvedel leta 2011. Prodajna akcija je nastala v Lidlovem oddelku nabave in oglaševanja, kjer so po besedah Valentina Bufolina sodelavci z »viharjenjem idej« določili potencialne izdelke, ki so se jih sami ali njihovi starši spominjali iz otroštva. A kot priznava sogovornik, se je težji del s tem šele začel.  

Katalog iz leta 2011

»Spraševali smo se, ali bo na police mogoče postaviti izdelke, kakršni so bili nekoč. Pogovori s proizvajalci so pokazali, da marsikje še hranijo kreativne rešitve, kalupe in plošče za tisk, kar je omogočalo pripravo prvotnega videza embalaže. Izbor izdelkov je bil narejen, fotomaterial pripravljen in 22. avgusta 2011 smo v Lidlu Slovenija predstavili prvi Lidlov teden nostalgije,« se spominja Bufolin. Kupci s(m)o bili nad ponudbo navdušeni, še bolj pa jih je po besedah sogovornika presenetil odziv proizvajalcev, ki so sami začeli ponujati nekatere izdelke v »retro« različicah.

Od retro posod do retro izdaj časopisov

Bufolin poudarja, da so teden nostalgije tudi komunikacijsko vedno močno podprli, saj ne nazadnje nagovarja kupčeva čustva oziroma otroške spomine. S televizijskim oglasom, ki je delo agencije Luna TBWA (za medijski zakup so poskrbeli v agenciji OMD), so tako spomnili na prve dneve televizije in TV Dnevnika. »Verjetno se še kdo spomni presenečenja, ko ga je v nabiralniku pričakalo Delo ali pa časopis Finance v retro podobi. Z različnimi nagradnimi igrami na družbenih omrežjih smo spodbujali spletne uporabnike k delitvi spominov na določene izdelke in reševanju retro nagradnih zank in ugank, kar smo vedno nadgradili z izvrstnimi nagradami – med drugim z retro hladilnikom, kolesi Pony, retro mopedom znamke Tomos in kompleti pikastih retro posod.«Oglaševanje so nadgradili tudi z aktivnostmi pod črto (BTL) v obliki različnih aktivacij. V sodelovanju s TAM-TAM-om so pripravili retro promocijo izdelkov, ki so jo izvajale hostese na kotalkah. »Lahko bi se pošalili, da smo morda imeli prste pri tem, da so kotalke ponovno postale trendovske. No, vsekakor smo trend zastavili z Lidlovim tednom nostalgije,« se nasmehne Bufolin.

Akcija uspela tudi na mednarodni ravni

Koncept je sčasoma postal zanimiv tudi za Lidl v drugih državah; Lidl Hrvaška, na primer, je teden nostalgije prav tako kmalu umestil med svoje prodajne akcije. »Da smo povzročili pravi val nostalgije, priča tudi dejstvo, da so s podobnimi aktivnostmi sledili tudi nekateri drugi slovenski trgovci. Zagotovo pa ni naključje, da smo pred leti podobno akcijo zasledili tudi pri japonskem trgovcu,« je zadovoljen Bufolin.