• Facebook
  • Twitter
  • RSS

FaceApp vas postara. Ali tudi vdira v vašo zasebnost?

Te dni je hit družbenih omrežij aplikacija FaceApp, s katero lahko pogledate v svojo nekaj desetletij oddaljeno prihodnost. A pri tem številni strokovnjaki svarijo, da ste del svoje prihodnosti, predvsem pa zasebnih podatkov, podarili snovalcem aplikacije, ruskemu podjetju Wireless Lab, in mu pomagali pri razvoju algoritma za prepoznavanje obraza.

Z uporabo aplikacije, imenovane tudi »starostni filter«, lahko iz vaših fotografij (seveda večinoma prednjačijo sebki) poustvarite svoj obraz. Videti ste lahko mlajši, starejši, nekaj vmes ali pa celo spremenite spol. V zadnjih dneh ste težko zgrešili precejšnje število objav, v katerih so uporabniki delili svoje »kreacije« z uporabo omenjene aplikacije.

Vse lepo in prav, ampak ...

Po nekaterih podatkih naj bi v okviru #faceappchallenge uporabniki prispevali 150 milijonov fotografij. To pomeni, da s(m)o podjetju Wireless Lab prispevali 150 milijonov fotografij z imeni in priimki. Aplikacija je luč sveta sicer ugledala že leta 2017, pravi »bum« pa doživlja prav zdaj. Priljubljenost Instagrama ji je pri tem seveda v veliko pomoč.

Avtor FaceAppa je Jaroslav Vončarov, ki je pred leti delal tudi za Microsoft. Foto: Facebook

Tehnološki portal TechCrunch na primer opozarja, da je vaša fotografija, še preden umetna inteligenca izvede svojo čarovnijo, naložena na strežnik v Rusiji (kar Wireless Lab zanika). Bistveno pri tem je, da vas o tem sploh ne obvestijo oziroma nikjer ne boste našli pojasnil, kaj lahko podjetje z vašo fotografijo sploh počne. Ena od razvijalk je v tvitu omenila možnost, da bi si lahko aplikacija z dostopom do vaše galerije fotografij te – čeprav jih morda pozneje izbrišete – tudi prilastila in »delila« s partnerskimi podjetji. Res pa je, da je ob vsesplošnem preplahu glede FaceAppa (in Rusije) marsikdo pozabil, da še vedno veliko prispevamo v Facebookovo »bazo« podatkov.

Kdo je prebral pogoje uporabe?

Da je vsebina »drobnega tiska« pri licenčnih pogojih, ki jih vsi tako radi nonšalantno odkljukamo, malce meglena, lahko v izvirniku preberete tukaj:

»You grant FaceApp a perpetual, irrevocable, nonexclusive, royalty-free, worldwide, fully-paid, transferable sub-licensable license to use, reproduce, modify, adapt, publish, translate, create derivative works from, distribute, publicly perform and display your User Content and any name, username or likeness provided in connection with your User Content in all media formats and channels now known or later developed, without compensation to you. When you post or otherwise share User Content on or through our Services, you understand that your User Content and any associated information (such as your [username], location or profile photo) will be visible to the public.«

Seveda (še) ni nobenih dokazov, da bi lahko prišlo do nove afere »Cambridge Analytica« ali celo česa hujšega. To vedo razvijalci aplikacije, uporabniki pač ne. Verjetno pa ni treba izgubljati besed ob dejstvu, da je viralnost aplikacije dokaz, da smo spletni uporabniki pripravljeni za nekaj všečkov in smeha z neznanci deliti precej zasebnosti.