• Facebook
  • Twitter
  • RSS

KLM: Letite odgovorno!

Nizozemska letalska družba KLM si z oglaševalsko akcijo »Letite odgovorno« (očitno) pljuva v lastno skledo s tem, da celotno letalsko industrijo poziva k manj letenja. Pa si res?

Oglaševalskih kampanj s pozivi »Pijte odgovorno« (»Drink Responsibly«) ali »Vozite odgovorno« (»Drive Responsibly«) najdemo v takšnih in drugačnih različicah cel kup, »Letite odgovorno« pa ne ravno. Sploh pa ne takšnih, ki bi odgovornemu letenju nagovarjala tudi potnike. No, KLM je v sodelovanju z agencijo DDB naredil korak naprej.

KLM svojo trajnostno naravnanost kaže z oglasom, ki je pravzaprav nagovor njihovega direktorja Pietra Elbersa celotni letalski industriji. Le s skupnimi močmi je namreč mogoče priti do ustreznejših sprememb in »odgovornega letalstva«.

»Se res morate srečati v živo? Ne bi raje potovali z vlakom? Veste, da lahko s tem prispevate k čistejšemu okolju?« v oglasu med drugim sprašuje Elbers. Kampanja ali kot pravijo v KLM-ju »poziv k skupni akciji« temelji na dejstvu, da letalska industrija »pripomore« k 2-3 odstotkom emisij s CO2. Kot zgled drugim so pri nizozemskemu letalskem prevozniku naredili prvi korak (ali nekaj teh) predstavili program proizvodnje biogoriva, z industrijo pa so pripravljeni deliti tudi znanje in informacije lastnih raziskav.