• Facebook
  • Twitter
  • RSS

Čas za odhod?

Glede na to, da Slovenija vse bolj zaostaja za razvitim svetom, velja razmisliti o stalni selitvi. Kam? Na primer v Zürich, ki ga je revija Monocle razglasila za mesto z najboljšo kakovostjo življenja na svetu.

Monocle je v rednem letnem pregledu, ki ga pripravljajo na podlagi 60 dejavnikov, med njimi so varnost, stroški najemnin in prevozov, povezanost s svetom, število knjižnic, kakovost javnih storitev, na prvo mesto postavil švicarski Zürich. Sledijo mu Tokio, München, Kopenhagen, Dunaj, Helsinki, Hamburg, Madrid, Berlin, Lizbona, Melbourn, Stockholm, Sidney, Amsterdam, Vancouver, Hong Kong, Kyoto, Barcelona, Pariz, Düsseldorf, Auckland, Fukuoka, Brisbane, Oslo in Singapur.

Veliko Evrope, Japonske in Avstralije torej, medtem ko ZDA letos ni na seznamu. 

Kateri dejavniki so bili odločilni, da je Zürich pristal na prvem mestu (lani je bil na šestem)? V mestu, v katerem živi 430 tisoč ljudi (v regiji okrog 1,5 milijona) se je lani zgodilo 7 umorov, brezposelnost je bila 2,7-odstotna. Mesto ima 72 parkov, cena mestne vozovnice je 82 evrov. Knjige je mogoče kupiti v 39 neodvisnih knjigarnah.

Z letališča lahko poletite na 198 destinacij. Mesto močno podpira kolesarjenje in projekt »The 2000-Watt Society« »Družba 2000 vatov«), po katerem bo vsak prebivalec do leta 2050 na leto porabil le 2000 vatov električne energije.Lani je bil na prvem mestu München, letos je tretji. Glavni razlog za padec so težave z zagotavljanjem stanovanj in dostopnih cen najemnin za bivanje.