• Facebook
  • Twitter
  • RSS

Kaj bo, če izgubimo pljuča planeta?

Okoljevarstvena organizacija Greenpeace in belgijska agencija Duval Guillaume sta te dni v Amsterdamu opozorila na nevarnost krčenja amazonskega gozda z »nadomestilom« ikoničnega napisa »I Amsterdam«.

Se spomnite napisa »I Amsterdam« v turistično zelo obleganem okrožju Museumplein? Če se vam je ob napisu uspelo fotografirati brez vmesnih prekinitev (saj veste, kaj mislimo), si to lahko vi in fotograf štejete med svojevrstne dosežke. Potem si lahko predstavljate, kakšno začudenje so povzročile mestne oblasti 3. decembra 2018 z odstranitvijo ene najbolj »instagramiranih« točk Amsterdama (preostali stalni napis najdete na letališču Schiphol, drugi pa med letom kroži po različnih lokacijah po mestu).

Greenpeace in Duval Guillaume sta praznino v srcih všečkov željnih ljudi po svetu izkoristila s postavitvijo napisa »I Amazonia«, ki opozarja na množično krčenje gozda v Amazoniji ali pljuč našega planeta. Sporočilo? Naš planet ob izgubi napisa »I Amsterdam« ni utrpel pretirane škode, z izgubo omenjenega gozda pa bi boj proti podnebnim spremembam dobil nove razsežnosti. V negativnem smislu.

»Čeprav povsod zasledimo razprave o podnebnih spremembah, pa je nadvse presenetljivo, da je krčenje amazonskega gozda v Braziliji potisnjeno v ozadje. No, nadaljnje izsekavanje ne bo le velika rana za Brazilijo, temveč bo imela velikanski vpliv na podnebje,« je povedal Koenraad Lefever, kreativni direktor v agenciji Duval Guillaume.