• Facebook
  • Twitter
  • RSS

DIGGIT uspešno po poti do ničelne stopnje odpadkov

Organizatorji konference 08DIGGIT so si letos med drugim zadali, da bi bil dogodek čim bolj okolju prijazen. Eno od načel dogodka je bilo »recikliraj«, hkrati pa je eden od ciljev, da bi v nekaj letih postal povsem brez odpadkov (»zero waste«). Kako uspešni so bili organizatorji v svojih prizadevanjih, je preverila Sabina Čarman, ki ji je »zero waste« način življenja zelo blizu.

Foto: Mateja Tamše, Diggit

Sabina Čarman, sicer avtorica bloga Mami na vrtu in pobudnica številnih korakov k družbi, v kateri bomo proizvajali čim manj smeti, je v prvi vrsti pohvalila organizatorje za odločitev, da bo DIGGIT sledil trendom, ki so čedalje močnejši, osredotočila pa se je na povsem konkretne primere. »Na področju registracije bi pohvalila ponovno uporabo materialov za izdelavo akreditacij in papir, saj gre za odlično potezo. Predlagala bi, da bi se v prihodnje zbiralo trakove od akreditacij, ki bi jih lahko ponovno uporabili naslednje leto,« pravi. Kot odlično potezo je izpostavila tudi uporabo zaslonov, na katerih je bil naveden program konference, saj so ti po njenem mnenju odlično nadomestili na letakih natisnjene programe. »Pohvalila bi tudi to, da na sedežih, namenjenih obiskovalcem, ni bilo odvečnih rokovnikov, letakov ali kemičnih svinčnikov, ampak je konferenca zasijala v svojem bistvu – odličnih govorcih in programu,« je še dodala.

Tudi pogostitev je prestala njeno presojo, saj sta bili hrana in pijača na dogodku postreženi z minimalno količino odpadka. Odpadki so bili razgradljivi, kar po njenem mnenju predstavlja največjo vrednost, odlično pa se je obnesel tudi pitnik, kjer so obiskovalci polnili svoje steklenice. »Manjkal je le kakšen koš za biološke odpadke, kamor bi udeleženci lahko odvrgli razgradljive krožnike Evergreen,« je opozorila. Pohvalila je še okrasitev prostora, ki je po njenem mnenju primerna za dogodek z manj odpadki, saj se table lahko ponovno uporabi, hkrati pa so te podale svoja sporočila in niso bile same sebi namen, tako kot je to običajno pri balonih.

Kako pa so se po njenem mnenju izkazali razstavljavci? »Pohvaliti moram odlično izbiro razstavljavcev, predvsem njihovo raznolikost, saj so bili prisotni tudi tisti, ki se ukvarjajo s predelavo materialov in izdelovanjem izdelkov iz razgradljivih materialov. Večina se je potrudila in predajala izkušnje in dogodivščine, namesto letakov. Ponekod so bili še vedno prisotni odpadki, na primer dišave za avto, plastificirani lončki za kavo, pločevinke, baloni ovitki sladoledov, a teh je v primerjavi z ostalimi dogodki manj. Pohvalila bi tudi samo komunikacijo in izobraževanje obiskovalcev, pred in med konferenco, da gre za dogodek, kjer plastika in odpadki niso zaželeni. Tako je večina prišla pripravljena. Mislim, da je DIGGIT na dobri poti, da postane konferenca, na kateri bo vsako leto manj odpadkov,« je svojo oceno zaključila Sabina Čarman.