• Facebook
  • Twitter
  • RSS

Kako plačujemo Slovenci?

Mastercard je v najnovejši raziskavi MasterIndex razkril plačilne trende in navade Slovencev, starih med 18 in 55 let. Rezultati kažejo, da so čedalje bolj priljubljeni spletni nakupi in mobilna plačila.

Foto: Pixabay

Delež ljudi, ki pogosto opravijo nakup preko spleta, se je od leta 2010 znatno povečal. Leta 2010 je bilo namreč takšnih 8,6 %, zdaj pa jih je že 27,4 %. Slovenci na spletu najpogosteje kupujemo oblačila, obutev in modne dodatke (takšnih kupcev je 42,1 %), tehnične pripomočke (41,1 %) in gospodinjske aparate (32,3 %). Če primerjamo te rezultate s tistimi iz leta 2010, vidimo, da smo pred devetimi leti preko spleta večinoma nakupovali tehnične pripomočke ter knjige, glasbo, CD-je in DVD-je.

Povečalo se je tudi število Slovencev, ki zaupa v varnost spletnega nakupovanja, in sicer z 56,2 % (leta 2010) na 81,7 %. Skoraj polovica jih (46,7 %) ima vsaj nekaj izkušenj z mobilnim plačevanjem, hkrati pa več kot četrtina vprašanih meni, da bodo mobilne naprave v naslednjih petih letih postale najbolj priljubljeno plačilno sredstvo. Vse več anketiranih (30,7 %) uporablja mobilne naprave za upravljanje plačil in financ.

Ob objavi rezultatov je Luka Gabrovšek, predstavnik družbe Mastercard v Sloveniji, dejal, da se vse več Slovencev zaveda številnih prednosti spletnih nakupov, obenem pa vedno bolj zaupajo v varnost spletnega nakupovanja, ki tako postaja nakupovanje prihodnosti.