• Facebook
  • Twitter
  • RSS

Peščeni portreti padlih vojakov nagrajeni za kreativni presežek

Angleški filmski režiser Danny Boyle je novembra 2018 izpeljal zanimivo akcijo, s katero je želel počastiti vse, ki so se borili v prvi svetovni vojni, zanjo pa je zdaj dobil nagrado ADC*E za kreativnost in navdih.

Režiser filmov Trainspotting in Revni milijonar je ob stoletnici konca prve svetovne vojne pozval prebivalce Velike Britanije in Irske, naj mu pomagajo počastiti spomin in se zahvaliti milijonom vojakov, ki so odpluli na celinski del Evrope z namenom, da se borijo v vojni, zlasti pa je želel izpostaviti vse tiste, ki se od tam niso nikoli vrnili domov. Na tisoče ljudi se je zbralo na dvaintridesetih plažah, kjer so ustvarili prav posebne slike iz peska, ki so tam ostale le dokler jih ni zbrisala plima. Na portretih so izpostavili običajne ljudi, ki so umrli v vojni – od vojakov, do vojaških zdravnikov in drugih sodelavcev.

Boyle je za projekt, ki ga je poimenoval »14-18 NOW« (»14-18 ZDAJ), na festivalu kreativnosti in oblikovanja D&AD prejel nagrado Evropskega kluba umetniških direktorjev (ADC*E) za kreativni presežek  (Creative Distinction Award 2019). Njegov projekt je namreč po mnenju žirije eden od najbolj kreativnih in hkrati navdihujočih, poleg tega pa ima izjemen družbeni in kulturni vpliv.