• Facebook
  • Twitter
  • RSS

Odslej tudi gluhi lahko uživajo v gledališču

Slovenska gledališča vsako leto uprizorijo več kot 6000 predstav, a niti ena ni razumljiva gluhim. V agenciji Grey Ljubljana so v sodelovanju z Društvom gluhih in naglušnih Ljubljana ob podpori NLB zasnovali pobudo, ki slovenska gledališča približuje gluhim. Delo so prijavili tudi na festival kreativnosti Cannes Lions.

Pobuda Gledališki tolmač jim omogoča ogled stalnih predstav na odrih največjih slovenskih gledališč. Med predstavami tolmači in igralci v enem gledališka dela naravnost z odra tolmačijo v znakovni jezik in tako gluhim omogočijo, da tudi oni lahko »slišijo« (in ne le vidijo), kaj se dogaja na odru. V okviru prvega sklopa pobude si je predstave s tolmačenjem v slovenski znakovni jezik v manj kot mesecu dni ogledalo že več kot 10 odstotkov gluhih v Sloveniji. Ker si gluhi želijo biti enakovredno vključeni v svet slišečih, je pomembno to, da pobuda Gledališki tolmač gluhim ne ponuja predstav, ki so prilagojene le njim, ampak jim približuje reden program slovenskih gledaliških hiš. 

Podpornica pobude je NLB, kjer načrtujejo uvedbo storitev, ki bodo gluhim olajšale opravljanje osnovnih bančnih storitev, pripravili pa bo tudi delavnice finančnega opismenjevanja za gluhe. »Smo edina banka v Sloveniji, ki svojim strankam z video klicem 365 dni v letu, 24 ur na dan, kjerkoli so, omogoča opravljanje osnovnih bančnih storitev in svetovanje na daljavo. Še letos pa bomo omenjeno storitev s prisotnostjo tolmača omogočili tudi gluhim,« pravi Andrej Krajner, direktor Komuniciranja v NLB.

Pobuda Gledališki tolmač poteka pod častnim pokroviteljstvom Predsednika Republike Slovenije Boruta Pahorja, ki se zaveda izjemnega pomena integracije gluhih v družbo.