• Facebook
  • Twitter
  • RSS

Prisluhnite Rembrandtu

Ljubitelji umetnosti, pozor! Odslej lahko prisluhnete enemu največjih slikarskih mojstrov, Rembrandtu, ki vam bo podal nekaj slikarskih nasvetov.

Letos mineva 350 let od smrti velikega slikarja in prav ob tej obletnici so v muzeju Rijksmuseum v Amsterdamu pripravili nekaj res izjemnega. Skupina strokovnjakov je s pomočjo glasovne tehnologije, raziskav in določenih podatkov uspela poustvariti slikarske tehnike, osebnost, jezik in glas nizozemskega slikarja.

Rezultat je posnetek z naslovom »Rembrandtov vodič«  (»The Rembrandt Tutorials«), kjer v jeziku, kot so ga govorili na Nizozemskem v 17. stoletju, slikar pripoveduje o tem, kako se slika, kar je menda rad počel tudi v času življenja. Tjitske Benedictus, predstavnik podjetja ING Netherlands, ki je tudi glavni sponzor Rijksmuseum-a, pravi, da je javnosti večinoma nepoznano dejstvo, da je bil Rembrandt zelo predan temu, da je svoje slikarsko znanje predajal vedoželjnim učencem in da je ponosen, da je prav to znanje ,zahvaljujoč inovativni tehnologiji, znova na voljo javnosti.

Akcija, pod katero je podpisana agencija J. Walter Thompson, je nadaljevanje ene največkrat nagrajenih akcij leta 2017, in sicer »Naslednji Rembrandt«.