• Facebook
  • Twitter
  • RSS

Zvočnik iz reciklirane plastike

Ponovna uporaba plastike, ki bi sicer končala v morju ali na smetišču, je eden odpozitivnih trendov. Družba Gomi je začela z izdelavo zvočnikov iz odpadne plastike.

»Nefleksibilno plastiko (iz nje so na primer nakupovalne vrečke, op. p.) imajo številni za neuporabno zaradi manjše teže in težkega procesa reciklaže. Posledično je nihče ne reciklira in le redkim predstavlja kakršno koli vrednost. Plastika, ki jo uporabljamo, bi sicer zagotovo končala nekje v oceanu ali v naravi,« pravi Tom Meades, ustanovitelj družbe Gomi.

Zvočnik, ki ga bodo 26. februarja predstavili s kampanjo na Kickstarterju, želijo ponuditi tudi kot neke vrste opozorilo, da gre za edinstven izdelek (zaradi težavnosti predelave plastike so izdleki zelo različni), ki ga njegovi uporabniki ne bodo zavrgli. Družba v prihodnje načrtuje širitev portfelja izdelkov in s tem vstop v krožno gospodarstvo.

Za »krožni trend« naj bi bil v veliki meri zaslužen Apple, ki naj bi nove iPhone izdeloval iz (recikliranih) starejših telefonov. No, kot poudarja tudi Meades, je med Applovim in Gomijevim principom pomembna razlika. »Apple izdeluje izdelke iz redkih materialov, mi pa iz odpadnih!«

Vmesni proces je videti nekako takole: