• Facebook
  • Twitter
  • RSS

Za evropski tehnološki sektor je dobro leto, ampak ...

Letošnje naložbe v evropska tehnološka podjetja znašajo 20 milijard evrov, kar je več kot štirikrat več kot leta 2013. Po mnenju raziskovalne hiše Atomico je prav tehnološki sektor rešilna bilka za stagnirajoče evropsko gospodarstvo, ki pa ima svoje težave.

Foto: Pixabay

Spotify kot zgled uspešnega IPO-ja

Atomicova raziskava »The State of European Tech« ponuja obišrno analizo evropskega tehnološkega sektorja iz vseh možnih zornih kotov. Slika je zelo spodbudna, naložbe naraščajo. V Evropi je bilo v letu 2018 nekaj »samorogov« oziroma podjetij (štiri), ki so po javni ponudbi delnic (IPO) dosegla vrednost 5 milijard dolarjev oziroma 4,39 milijarde evrov. Od desetih letošnjih najuspešnejših IPO-jev tehnoloških podjetij so tri evropska. Kot zgled vseh raziskovalci navajajo Spotify, ki naj bi se uspešno učil iz napak drugih evropskih tehnoloških podjetij z vrednostjo vsaj milijardo evrov.

Upanje za upočasnjeno rast evropskega gospodarstva

Evropska tehnološka panoga (raziskovalci izpostavljajo predvsem snovalce programske opreme) je letos rasla petkrat hitreje z vidika dodane vrednosti. Nadpovprečno (kar štirikrat hitreje) je panoga rasla tudi z vidika zaposlovanja. V Evropi naj bi bilo 5,7 milijona razvijalcev (200 tisoč več kot leta 2017). Za primerjavo: v ZDA jih je 4,4 milijona. Raziskovalci izpostavljajo tudi 15 evropskih tehnoloških središč, večina katerih še čaka na večje naložbe. Največje tehnološke skupnosti so sicer v Londonu, Berlinu in Parizu, velik potencial pa imajo tudi mesta, kot so na primer Köln, Varšava in Dunaj.

»Evropa mora nujno urediti težave z raznolikostjo in vključenostjo«

Poročilo praktično z vseh vidikov hvali napredek evropskega tehnološkega sektorja, razen v enem, pri čemer pa ne odstopa od svetovnega »povprečja«. 46 odstotkov sodelujočih žensk v raziskavi je imelo takšno ali drugačno izkušnjo z diskriminacijo, 93 odstotkov vseh naložb pa naj bi dobile ekipe, v katerih so bili le moški.

Celotno poročilo si lahko preberete tukaj.