• Facebook
  • Twitter
  • RSS

Kot bi mignil, jih ne bo več

Kreativci indijske in nizozemske pisarne agencije JWT so združili moči s fotografom Jimmyjem Nelsonom. Ta s projektom »Mežik in jih ni več« opozarja na ogrožene kulture.

Jimmy Nelson se je uveljavil kot fotograf kultur, ki so tik pred izumrtjem. »Če bomo dopustili izginotje kulturne identitete teh ljudi, bodo izgubljene za vedno. Dobesedno se lahko zgodi scenarij »Mežik in jih ni več«. S tem bomo izgubili eno svojih največjih bogastev, in sicer bogastvo človeške kulturne raznolikosti in zapuščine,« je povedal Nelson.

V projekt so vključili več kot sto tisoč fotografij iz Nelsonove tridesetletne kariere (v videu naj bi jih uporabili okrog 1500), med katerimi naj bi bile tudi še nikoli objavljene fotografije zadnjih 36 avtohtonih ljudstev. Za leto 2019 načrtujejo nadaljevanje akcije, obogateno z virtualno oziroma obogateno resničnostjo. Glede na to, da je konec novembra ogromno pozornosti poželo že pleme Sentinel (ki ga s prepovedjo vstopa na otok ščiti indijska vlada in so zato dobesedno odrezani od preostalega sveta), bo projekt zagotovo požel veliko zanimanja javnosti s fotografijami Dolganov (Sibirija) ter plemen Huli (Nova Gvineja) in Woodabe (Čad) ter številnih drugih.