• Facebook
  • Twitter
  • RSS

Velike nagrade Epica – od obuditve JFK-ja do Dieslovih ponaredkov

O 32. tekmovanju Epica Awards smo delno že poročali, saj sta agencija Pristop in Atlantic Grupa za »Briljantno prebavo« prejeli zlato nagrado. Agencijska mreža leta je McCann, najboljša agencija pa Forsman & Bodenfors. Spodaj objavljamo pregled akcij, ki so dobile veliko nagrado.

Za nagrade Epica se je letos potegovalo rekordnih 4020 del iz 69-ih držav (prvič tudi Iran in Maroko), kar je za 20 odstotkov več kot lani. Rast je posledica prijav mreže Publicis in velikega števila prijav iz Nemčije in Južne Amerike. Največ del sta prijavili mreži BBDO in McCann.

Najboljša digitalna akcija je po mnenju žirije »Neutišani JFK«, ki jo je za časopis The Times ustvarila agencija Rothco/Accenture Interactive. Avtorjem je uspelo poustvariti govor nekdanjega ameriškega predsednika Johna F. Kennedyja, ki bi ga moral imeti v Dallasu, a je nato prišlo do atentata.

Najboljši tiskani oglas je ustvarila agencija DDB Düsseldorf za nemškega proizvajalca pisal Stabilo. »Označi izjemne« se poklanja ženskam, ki so tako ali drugače pozitivno zaznamovale našo civilizacijo. Oglasi »delujejo« na način, da so posameznice na fotografijah označene z markerjem.

»Cena naših življenj« je postala najboljša družbeno odgovorna akcija, pod katero je podpisana agencija McCann New York. Akcija je svojevrsten protest proti oboroženim napadom v ZDA.

Letos je Epica premierno predstavila novo tekmovalno kategorijo za najboljšo alternativno rabo medija. Zmagala je tudi na letošnjem Zlatem bobnu nagrajena akcija »Deisel«, ki jo je za Diesel ustvaril italijanski Publicis. Diesel je ustvaril lastno znamko ponaredkov (ki niso bili ponaredki, le označba je bila druga) in jo prodajal v posebni trgovini v New Yorku.

Najboljše oblikovanje je novi logotip Los Angelesa, ki ga je ustvarila agencija 72andSunny.

Med televizijskimi oglasi pa je slavil »Party avtobus«, ki ga je zasnovalo japonsko podjetje z izdelki za osebno nego Shiseido. Šlo naj bi sploh za prvi oglas na Japonskem, ki zadeva skupnost LGBT.