• Facebook
  • Twitter
  • RSS

Kako je James Bond leta 1997 napovedal prihodnost

V filmu »Jutri nikoli ne umre« lahko zasledimo dve aktualni inovaciji, in sicer optični čitalnik (skener) prstnih odtisov in avto na daljinsko upravljanje.

V osemnajstem filmu o agentu 007 v glavni vlogi spremljamo irskega igralca Pierca Brosnana, v njem pa igra tudi Julian Rhind-Tutt, povezovalec letošnje konference medijskih trendov SEMPL. Njegov pomočnik Q, (fiktivni) vodja raziskovalno-razvojne enote britanske tajne službe, ga seznani z dvema »igračkama«. Ti sta danes oziroma 21 let pozneje v času biometričnih potnih listov in različnih načinov identifikacije ter avtomobilov Tesla še posebej zanimivi.

Predstavi mu skener prstnih odtisov (danes seveda temelj varnostnih sistemov in sistemov identifikacije) in avto (znamke BMW) na daljinsko upravljanje. Če prevrtimo čas na dve desetletji pozneje, so Bondove (večinoma streljanju in razstreljevanju namenjene) igračke postale resničnost za osebno uporabo. BMW 7 že od leta 2016 omogoča daljinsko upravljanje. Še bolj pa celotna zadeva spominja na Teslo, ki je prav te dni predstavila naprednejšo funkcijo za upravljanje avtomobila preko pametnega telefona. Lastnik Teslinega avtomobila Model S je tako na Twitterju objavil posnetek, ko iz pisarne premakne svoje vozilo na drugo parkirno mesto in se tako izogne kazni.