• Facebook
  • Twitter
  • RSS

Mnenja se krešejo, zmagal je Nike. Kaj pa zdaj?

Dogajanje okrog Nikejeve akcije »Sanjaj noro« bi lahko komentirali z izpeljanko »Kjer se prepirata dva, Nike dobiček ima«. Njegova prodaja se je namreč kmalu po začetku akcije povečala za skoraj tretjino. Učinek kampanje so za MM komentirali kreativni direktorji Petra Krulc, Robert Bohinec in Tine Lugarič.

Kot smo poročali pred dobrim tednom, je Nikejeva akcija »Sanjaj noro« ob 30. jubileju slogana »Just Do It« z ameriškim nogometašem Colinom Kaepernickom zelo razdelila ameriško in svetovno javnost. V slogu Kaepernickovega tvita »Verjemi v nekaj. Pa čeprav to pomeni, da boš žrtvoval vse!« so s provokativno akcijo s še bolj provokativnim pripovedovalcem (Kaepernickom, seveda) pri Nikeju veliko tvegali tudi sami. In izplačalo se je. Analitični portal Edison Trends je poročal, da se mu je še isti vikend prodaja povečala za skoraj tretjino (31 odstotkov). Na portalu Marketing Land ob tem poudarjajo, da je Nike bolj kot zaradi vključitve Kaepernicka »zmagal« s kontroverznostjo svoje odločitve, saj naj bi po pisanju Bloomberga pridobil za okrog 37 milijonov evrov dodatne publicitete.

Po objavi prispevka se je na LinkedInu vnela kratka, a zanimiva debata. V celoti jo objavljamo spodaj. Razširili smo jo z mnenji treh slovenskih kreativnih direktorjev.

Podjetja se premalo zavedajo svoje vloge pri soustvarjanju družbe

Po mnenju Tineta Lugariča, kreativnega direktorja v Luni\TBWA, Nike zelo dobro razume svet, v katerem deluje, hkrati pa tudi moč svojega glasu. In večja, kot je moč tvojega glasu, večja je tvoja odgovornost. »Zato je prav, da Nike, ki s svojo opremo ljudem pomaga dosegati boljše športne in stilske rezultate, pomaga tudi odpirati oči, navdihovati, usmerjati pozornost na družbene problematike, jih komentirati in se zavzemati za ideje, ki lahko na kakršen koli način kar koli izboljšajo. Četudi je posledično za podjetje to dober posel. Seveda v delovanju tako velike blagovne znamke ne more biti vse idealno, pa vendar se premalo podjetij zaveda svoje vloge in odgovornosti pri soustvarjanju družbe.«  Lugarič priporoča v branje biografijo Phila Knighta Potovanje k boginji zmage, ki po njegovem mnenju zelo dobro predstavlja vrednote, iz katerih je zrasel Nike.

Nike je prešel od besed k dejanjem

Robert Bohinec, kreativni direktor v Futuri DDB, poudarja, da je bil Nike marca letos eno od več kot 100 podjetij​, ki so naslovila prošnjo na ameriškega predsednika, naj ne uvede carin na uvoz iz Kitajske. Trump prošnje ni uslišal, Nike pa je z omenjeno kampanjo očitno prešel od besed k dejanjem. »Ob 30. obletnici legendarnega slogana »Just Do It« mu že kaj drugega ni preostalo. Drzna poteza je očitno tako pozitivno vplivala na prodajo, da je tudi ta praznovala tridesetico. Noro, kajne?«

Življenje pripada vsem

Za Petro Krulc, izvršno kreativno direktorico v Grey Ljubljana in kolumnistko Marketing magazina, je danes bolj kot kdaj koli prej pomembno, da se ustavimo, se vprašamo, v kaj verjamemo, kaj si želimo, kaj nas osrečuje in počnemo stvari drugače –po svoje. »Svet spreminjamo na bolje. Verjamem, da enako velja tudi za znamke. Tiste najbolj pogumne, svoja prepričanja brez zadržkov delijo v svoji komunikaciji. Imajo moč, da jih sliši cel svet. Nekateri se z njimi ne strinjajo, drugi jim ploskajo. Vsekakor pa odpirajo prave dialoge. In ko se odpirajo tisti pravi dialogi, ljudje dobijo možnost, da stvari obrnejo na bolje. Čeprav morda tvegajo vse,« pravi Krulčeva.  Ob oglasu s Colinom Kaepernickom se tako ni spraševala o tem, ali se Nike kot kapitalistična korporacija zasluženo postavlja ob bok tistim, ki se jim godi krivica. Prav tako se ni spraševala, ali gre za prepričanja agencije ali le nekaj predstavnikov podjetja. »Kar je pomembno, je, da je znamka izkoristila svojo moč in dala glas ter podporo tistim, ki ne verjamejo/mo v svet, v katerem se sanje uresničujejo le izbranim ter hkrati jasno zapečatila svoje prepričanje: življenje pripada vsem. Ljudje pa so pogum znamke bogato nagradili. Torej kaj čakate? 'Just do it!'«