• Facebook
  • Twitter
  • RSS

Če nam prepovedujejo avtomobile, bomo pa presedlali na kolesa

Izvršni direktor podjetja Uber Dara Khosrowshahi je kmalu po prevzemu vodenja podjetja začel razmišljati o drugih načinih prevoza. Zaradi zastojev v prometnih konicah se je odločil uporabnikom ponuditi električna kolesa Jump, saj je vožnja z njimi hitrejša in učinkovitejša.

Prvi odzivi kažejo, da se je storitev prijela v San Franciscu in Washingtonu. Kolesa najamete z aplikacijo in se z njimi vozite kjer koli na območju, ki ga pokrivajo. Cena je res nizka, samo dva dolarja za 30-minutno vožnjo, kar je veliko ceneje od Uberja ali taksija.

Khosrowshahi je priznal, da Uber z vožnjami s kolesi zasluži manj kot z avtomobili, vendar so po njihovih podatkih stranke aplikacijo uporabljale pogosteje, sploh za krajše vožnje s kolesi. Obljubil je, da bodo imeli Uberjevi vozniki avtomobilov dolgoročno korist, saj jim bodo zdaj ostala daljša in bolj dobičkonosna potovanja oziroma vožnje.

»Na kratki rok s finančnega vidika to morda ni zmaga za nas, a menimo, da gre za dolgoročno pravilno odločitev,« je dodal.

Uber želi svoje delnice kmalu ponuditi na borzi in mora hitro izboljšati poslovanje, saj so imeli lani kar 4,5 milijarde dolarjev izgube. Prihodki od avtomobilskih prevozov naraščajo, vendar je izguba posledica širitve na nova področja storitev, kot sta uvajanje koles in dostava hrane.