• Facebook
  • Twitter
  • RSS

Aplikacija, ki »prevaja« podobe v besede

Novozelandsko telekomunikacijsko podjetje Spark je v času tedna jezika Māori na Novi Zelandiji (poznanega tudi kot Te Wiki o Te Reo Māori) predstavilo aplikacijo »Kupu«. Uporabniki posnamejo fotografijo predmeta, aplikacija pa ga prepozna in »poimenuje« v jeziku Māori.

Kampanjo za aplikacijo so zasnovali v novozelandski agenciji Colenso BBDO, njen razvoj pa je zaradi specifičnih lastnosti jezika trajal skoraj dve leti. Projekt Kupu je podprl tudi Google, ki je pomagal pri ustvarjanju slovarja Māori (z uradnim nazivomTe Aka Māori Dictionary, op. p.).

Mike Davison, kreativni direktor v agenciji Colenso BBDO, je pojasnil, da Kupu predstavlja znak podpore jezika v vsakodnevnem življenju Novozelandcev. »Med številnimi idejami, s katerimi se ukvarjamo,  je bila aplikacija Kupu ena redkih, ki smo jo vsi takoj videli kot nekaj posebnega. Nekaj, kar bi lahko integriral tudi Google. Pri zagotavljanju čimbolj natančnega prevoda smo se zgledovali po slovarju Māori. Rezultat je vrhunski, sploh, ker so bili nameni dobri. Narediti nekaj za kulturo pomeni sodelovati z ljudmi.«