• Facebook
  • Twitter
  • RSS

Opazili smo: Fotografija Matjaža Krivica v britanski reviji Wired

V zadnji izdaji revije Wired UK je tudi fotografija slovenskega dokumentarnega fotografa Matjaža Krivica.

»Našel sem dovolj pogumnega voznika, da me je peljal v Salar de Uyuni (polje soli, ki je visoko v Andih v Boliviji, op. p.) in me tam pustil čez noč. Tam ni absolutno ničesar, razen činčil in velikih kaktusov. Ob prihodu je bila polna luna. Celo noč sem fotografiral, adrenalin me je držal pokonci. Dejansko sem slišal zvok tišine, bilo je magično. Naslednji dan je voznik prišel tri ure prezgodaj, ker ga je skrbelo zame,« je za revijo Wired povedal Krivic.

Krivica smo poklicali, ko je bil ravno na poti na razstavo Visa pour l'Image v Perignonu v Franciji. Pravi, da za sodelovanjem z revijo Wired (britanski različici naj bi z objavo fotografij sledila tudi ameriška) ni nobene skrivnosti. Fotografija je del reportaže o kopanju litija v Boliviji, ki sta jo pripravila z Delovim novinarjem Boštjanom Videmškom.

Krivic je najprej fotografiral rudarje, ki se s kopanjem trudijo zadostiti naraščajočim potrebam po baterijah s ponovnim polnjenjem. Članek v Delovi Sobotni prilogi je imel tudi nadaljevanje v kitajskih tovarnah, Krivic pa je nato sam nadaljeval s pošiljanjem fotografij tujim medijem. Med drugim so ga opazili v Le Figaru, Spieglu in tudi Wiredu.

»Wired je objavil le fotografijo, besedilo so napisali sami. Kot ste lahko brali v Sobotni prilogi, je najina zgodba z Boštjanom drugačna. Res pa je, da so me takoj po objavi kontaktirali iz National Geographica,« je za MM povedal Krivic.