• Facebook
  • Twitter
  • RSS

Netflixu gre odlično, kinematografom pa bolje

Obisk kino predstav se je v ZDA letos poleti povečal za 14 odstotkov. Gre za sicer največjo rast na medletni ravni v dveh desetletjih, a še vedno drugo najslabše leto po letu 1992.

Foto: Pixabay

Raziskava analitičnega podjetja ComScore je pokazala, da ameriški kinematografi letos poleti beležijo eno največjih rasti prihodkov v zadnjih 20 letih. Predvsem sta z obiskom presenetila filma Neverjetni 2 in Maščevalci: Brezmejna vojna (ki je po ComScorovi raziskavi tudi v Evropski uniji film z največ prihodki). Sicer so na lestvici filmov, ki so v kino dvorane privabili največ ljudi, ravno franšize, kot sta na primer Jurski Svet: Padlo kraljestvo in Deadpool 2.

Po drugi strani pri britanskem časopisu Independent opozarjajo, da »najboljše leto po dveh desetletjih« pomeni, da gre za drugo najslabše leto po letu 1992. Kar je še vedno boljše kot lansko, ki je bilo eno najslabših sploh.

Kot je povedal ComScorov analitik Paul Dergarbedian, je uspeh še posebej presenetljiv v luči priljubljenosti platform s pretočnimi vsebinami, kot je Netflix. »Letošnji skok je resnično presenetljiv. Sploh če upoštevamo lansko katastrofo. Letos se je dobro odrezalo veliko filmov, ki so ponujali nekaj za vsakogar. Kakšna razlika v enem letu.«