• Facebook
  • Twitter
  • RSS

YouTubu se »dogodek leta« ni posrečil

YouTube si je od spletnega prenosa boksarskega dvoboja svojih zvezdnikov Logana Paula in KSI-ja obetal veliko vpletenost gledalcev in še večje prihodke. Vpletenost je bila sicer velika, a so jim prenos »ugrabili« pirati.

Dvoboj med priljubljenima »YouTuberjema« se je končal s prijateljskim neodločenim izidom, a po mnenju številnih strokovnjakov so pravi zmagovalci dvoboja spletni pirati. Z vzpostavitvijo »alternativnih poti do prenosov«, kot so jih opredelili na portalu The Verge, so YouTubu odvzeli velik del prihodkov od naročnin.

Med tem ko je za uradni prenos (po ceni 10 dolarjev) preko YouTuba plačalo 17 tisoč ljudi, si jih ga je preko platforme Twitch (ki je priljubljena za prenose igranja videoiger, po poročanju CNN-a pa je na njej na grozo številnih nekdo predvajal tudi množično streljanje v Jacksonvillu na Floridi) ogledalo vsaj 400 tisoč. Na višku gledanosti naj bi dvoboj preko Twitcha gledalo milijon ljudi.

Natančno število nezakonitih prenosov je nemogoče opredeliti tudi preko Twitterja (že nekaj časa stalnici nezakonitih prenosov, a jih platforma sproti hitro briše) in drugih spletnih kanalih. Poleg vplivnežev s slabim vplivom ima YouTube ob povečanju lastne produkcije torej še novo (za nekatere pa stalno) težavo – pirate.