• Facebook
  • Twitter
  • RSS

Naložbe v spletni video bodo presegle 25 milijard evrov

Oglaševalci bodo do konca leta 2018 še povečali naložbe v spletno video oglaševanje, največ od tega pa bodo imele platforme družbenih medijev. Povečanje naložb gre predvsem na račun še vedno naraščajoče uporabe mobilnih naprav.

Foto: Pixabay

Spletni video naj bi po napovedih WARC-a, založnika strokovnih marketinških revij in portala z informacijami iz sveta marketinga, predstavljal 17,5 odstotka vseh naložb v video oglaševanje, ki naj bi znašale kar 147 milijard evrov. Če se vam zdi ta delež še vedno zanemarljiv, boste morda mnenje spremenili ob podatku, da je še leta 2010 ta delež znašal 1,3 odstotka.

Kar zadeva video oglaševanje kot celoto, oglaševalci daleč največ vlagajo v televizijsko oglaševanje, kar 120 milijard evrov (naložbe so se povečale za dober odstotek). Pri tem raziskovalci poudarjajo različno razvitost trgov in s tem delež naložb v spletno video oglaševanje. Naložbe v spletne video vsebine praktično povsod še vedno rastejo z dvomestno številko, v ZDA so jih povečali za skoraj 20 odstotkov, na Kitajskem pa predvidevajo približno 25-odstotno rast. Čeprav so bile platforme družbenih omrežij tarča številnih kritik zaradi prevar in pomanjkanja transparentnosti, bodo oglaševalci po WARC-ovih napovedih največji del sredstev namenili Facebooku in YouTubu (oziroma Googlu).

»Zabava« se tu še ne konča. Raziskovalci predvidevajo, da bomo zaradi dostopnosti mobilnih naprav uporabniki spleta polovico časa (na spletu) namenili video vsebinam. Raziskovalci dodajajo, da so skrbi zaradi prej omenjenega pomanjkanja transparentnosti in spletnih prevar še vedno v veliki meri upravičene.

Celotno poročilo si lahko prenesete tukaj.