• Facebook
  • Twitter
  • RSS

Cannes Lions: Štejejo rešitve, ne (le) oglaševalske akcije

Na letošnjih Kanskih levih so bile najbolj učinkovite tiste oglaševalske akcije, ki so prineske rešitev konkretnega problema, poganjala pa so jih čustva in humor. Odnosi z javnostmi so bili v prvih bojnih vrstah, medtem pa vse večji pomen pridobiva promet na spletnih straneh.

WARC, založnik strokovnih marketinških revij in portala z informacijami iz sveta marketinga, je objavil ključne dejavnike 169 akcij v tekmovalni skupini kreativna učinkovitost (»Creative Effectiveness«) na mednarodnem festivalu kreativnosti  Cannes Lions. Ta kategorija se osredotoča na kreativna dela, ki se lahko pohvalijo tudi s prodajnimi rezultati. Ugotovitve so strnili v štiri sklope.

Štejejo rešitve in ne same oglaševalske akcije

Pri WARC-u izpostavljajo, da je žirija še posebej nagradila praktične rešitve konkretnih problemov. V primeru dobitnika velike nagrade, farmacevtske družbe Savlon, je nastal križanec med kredo za pisanje po tabli in mila. Pivovarna Saltwater pa je razvila embalažo za »šestorček«, ki je lahko tudi hrana za živali.

Čustva in humor najbolje delujejo v video formatu

Pri zmagovalcih na področju kreativne učinkovitosti, kot so Pedigree, John Lewis in Snickers, je delovala kombinacija (čustvenega) pripovedovanja zgodb in kančka humorja. Pri tem je odločilno vlogo odigral format, in sicer video. 22 odstotkov prijaviteljev v tej kategoriji je stavilo na televizijski oglas, 14 odstotkov pa na spletni (video) oglas.

Spletni promet kot dejavnik merjenja uspešnosti

Oglaševalci, kot sta Adidas in The New York Times, so v nagrajenih akcijah potrošnike vabili na splet oziroma na svoje spletne strani. Posledično se jim je zaradi povečanega (spletnega) prometa precej izboljšal odstotek konverzij.  Raziskovalci dodajajo še, da pri prijaviteljih od lanskega leta naprej spletni promet kot kazalnik uspešnosti pridobiva vse večji pomen. Natančneje, skoraj dvakrat več. Lani ga je navedlo 7 odstotkov prijaviteljev, letos pa 15 odstotkov).

Jasen namen odnosov z javnostmi dosega rezultate

Raziskovalci ugotavljajo tudi, da se blagovne znamke letos niso več osredotočale na srce parajoče oglase, ob katerih potočimo kakšno solzo. Opazen je poudarek na kreativnih, izvirnih idejah, ki že od začetka spremljajo aktivnosti odnosov z javnostmi. Te so bile pri »Neustrašni deklici«, eni največkrat nagrajenih akcij leta 2017, tako učinkovite, da je to postal novi standard. Hkrati lahko odnosi z javnostmi pripomorejo k večji prepoznavnosti tudi takrat, ko je sama akcija že zaključena.

»Iskali smo ideje in akcije, ki imajo velik vpliv tako na prodajo kot tudi velik kulturni vpliv. Verjetno mi je tudi zato, ker sem predstavnik naročnika, bolj všeč, ko so nagrajeni izdelki oziroma blagovne znamke. To poganja našo industrijo, ko gre za kreativnost. Dokazuje, da kreativnost prinaša prodajne rezultate,« je povedal Fernando Machado, direktor marketinga pri Burger Kingu in predsednik kanske žirije tekmovalne skupine kreativna učinkovitost.