• Facebook
  • Twitter
  • RSS

Jezero rock'n'rolla

»Vas to na kaj spominja?« so tvitnili legendarni The Rolling Stones. Na zdaj že viralni fotografiji je Blejsko jezero, ki je iz zraka videti podobno kot njihov slavni logotip. Torej tako kot ustnice z iztegnjenim jezikom. Z avtorjem fotografije Mirom Majcnom smo se pogovarjali o njegovem sodelovanju z britanskimi rokerji in okoliščinah njenega nastanka.

Miro Majcen je koncertni fotograf že 15 let, na leto fotografira tudi na več kot 100 koncertih. Njegova kamera je ujela številne glasbene zvezdnike pri nas in v tujini. Kot je povedal za MM, je v tem času spoznal ogromno ljudi in uspelo mu je priti v stik tudi z legendarnimi The Rolling Stones.

»Že jeseni so me povabili k sodelovanju, da bi postal njihov uradni fotograf in to sodelovanje se je ohranilo do zdaj, do te turneje (No Filter Tour, op. p.). V nedeljo sem v Varšavi slikal zadnji koncert te turneje. Pred koncertom, ko smo čakali na njihovo ekipo, sem kolegom za šalo pokazal fotografijo v slogu »tukaj sem jaz doma, tako lepo je videti«. Pokazal sem jim naš jezik na Bledu,« pripoveduje Majcen. Nad fotografijo so bili po besedah sogovornika vsi navdušeni. Celo do te mere, da so ga zbadali, češ kako je to mogoče. Fotografija je nato le prišla do skupine, naslednji dan pa preplavila družbena omrežja.

Miro Majcen je fotograf, specializiran za koncertno in letalsko fotografijo. Dela tudi kot fotoreporter portala 24ur.com.

Bled, kot ga človek (še) ni navajen

Ko berete ozadja nastanka številnih legendarnih fotografij, ugotovite, da jih je ogromno nastalo popolnoma spontano. Majcen pravi, da je za postavitev »jezika« vedel že prej. »Velikokrat, ko sem letel v Ljubljano, sem videl jezero. V tem primeru ni pod pravim kotom, opazil sem različne oblike. V prostem času sem tudi pilot, in ko sem enkrat letel mimo, sem poskusil priti do tega kota na pravi višini. Torej, da dobimo obliko tega jezika, ko pride najbolj do izraza. Je pa sama fotografija posnetek čez steklo, malo je tudi zelenkasta. Ampak je pa res v primerjavi z drugimi fotografijami Bled predstavljen na način, ki ga človek ni navajen,« okoliščine nastanka fotografije pojasnjuje Majcen.

Marsikdo bi ob fotografiji pomislil, da gre za zvito uporabo Photoshopa. Majcen priznava, da so se v tem pogledu šalili tudi člani ekipe Stonesov. »Tukaj bomo naredili bel rob ob robu, da bo enako. Tukaj bomo naredili črte, ljudem bomo rekli, naj na hiše narišejo pikice,« se spominja njihovih besed. Poudarja, da fotografija ni »photoshopirana«. »Res pa gre za nekakšno optično prevaro, da je videti res tako, kot je. In to je to. Včasih ne rabiš Photoshopa, da dosežek tak učinek.«

Vsak koncert je zgodba zase

Poletje je sezona festivalov, kar za Majcna pomeni ogromno dela. »V Zagrebu InMusic festival z Nickom Cavom, Alice in Chains, Interpol,. Kot povedano prej, sem bil v Varšavi z Rolling Stonesi, zdaj me čaka koncert Iron Maiden in Aerosmith. Dogajalo bo tudi pri nas v Laškem, pred tem sem bil v Rusiji na turneji s slovensko skupino Stray Train, ki je bila predskupina Nickelback. Je kar pestro,« našteva Majcen. Se mu je kak koncert letos še posebej vtisnil v spomin? »Zelo težko bi katerega izpostavil. Vsak koncert je neka zgodba in energija zase. In to je tisto, kar poskusiš uloviti.«

Pred časom smo Majcna povprašali, če mora biti izvajalec fotografu všeč, da lahko posname dobro fotografijo. Majcen meni, da ne, saj gre za profesionalizem.