• Facebook
  • Twitter
  • RSS

Vrednost instagrama ocenjujejo na več kot 100 milijard dolarjev

Marku Zuckerbergu se upravičeno smeje. Ko je leta 2012 Facebook prevzel Instagram za milijardo dolarjev, so ga imeli za norca. Zdaj ima lahko on za norca druge. Instagram namreč ocenjujejo na več kot 100 milijard dolarjev.

Če bi bil Instagram danes samostojno podjetje (torej brez matičnega podjetja Facebooka), bi bil po oceni portala Bloomberg vreden več kot 100 milijard dolarjev ali skoraj 86 milijard evrov. Aplikacija z milijardo mesečnih uporabnikov (v naslednjih 5 letih naj bi jih podvojil) dosega rekordne prihodke, v letu 2018 napovedujejo skoraj 9 milijard evrov prihodkov.

Lahko pa Zuckerberga skrbi (ali pa tudi ne) dvoje. Prvič, baza uporabnikov Instagrama raste neprimerno hitreje kot Facebookova, vključno z »domačimi« ZDA. In drugič, povprečen uporabnik Instagrama je precej mlajši od povprečnega uporabnika Facebooka, s tem pa tudi bolj zanimiv za oglaševalce.

Analitični portal eMarketer ocenjuje, da Instagramovi prihodki predstavljajo 16 odstotkov (lani 10) vseh prihodkov Facebookove mreže aplikacij (med njimi tudi Messenger in WhatsApp, ki sta vsak zgodba zase). Instagram je pred kratkim predstavil tudi funkcijo Instagram television ali IGTV, tekmeca YouTubu in novo veliko priložnost za rast.